srijeda, 12. listopada 2022.

OPASNA MAGIJA ZVANA "VEZANJE"

 www.esmerovic.com

Mržnja i ljubomora su glavni pokretači svakojakih vezanja bilo da se ona čine da se muškarcu ili ženi zauzda spolna i reproduktivna snaga bilo da se supružniku ili neprijatelju "vežu" usta, ruke, noge ili bilo kakav napredak. Ljudsko biće može na razne načine biti vezano a na području Balkana najučestalija praksa je ljubavno vezanje.

Magijska praksa vezanja čvorova datira još iz najranijih civilizacija, poput Babilona i Egipta, gdje je bila sastavni dio okultnog rada tamošnjih čarobnjaka. Ideja da se vezanjem konca, užeta ili nekog drugog materijala može zaustaviti i zarobiti nevidljiva sila, kako vidimo iz rečenog, vrlo je stara i kao takva preživjela je sve do današnjih dana.

Postoji mnogo tekstova koji opisuju djelomično ili potpuno temeljito ovu praksu no za neko površno upoznavanje dovoljno je proanalizirati tekst jedne sirijske molitve odnosno bajalice "za odriješenje". Prema njenom sadržaju čovjek se može blokirati prvo na duhovnoj a onda i materijalnoj razini isplitanjem čvorova i zaključavanjem katanaca ili pak spajanjem razdvojenih predmeta kroz koje prođe i ne znajući za to.

Od učinjenog čovjeku se tako može "vezati" um da ne vlada svojim mislima, "vežu" mu se oči kako ne bi vidio ono što neko ne želi da vidi, usta mu se zavezuju kako ne bi protiv nekog govorio loše ili lijepe riječi, ili mu se "veže" cijelo tijelo da ne bi imao napredak te da ga svlada bolest.

Još jedna vrsta vezanja čovjeka jeste proklestvo ili kletva što je zapravo najčešće nasljedno ili prelazno zlo koje dolazi od roditelja, braće ili sestara. Najironičnija stvar od svega toga jeste da i čovjek može sam sebe da prokune i unesreći.

Vezivanja su posebno popularna u arapskoj magiji gdje postoji na desetine različitih čaranja sa čvorovima. Ovo je opis jednog od njih s ciljem da se uništi bračni život nekog para. "Subotom uzberite tri lista mlade palme i dok traje dan na njima napišite ime osobe koju želite vezati. Tada na svakom listu zavežite sedam čvorova ponavljajući iznad svakog čvora ovu formulu. Poslije toga, udesite da žrtva pređe preko ovih listova a zatim ih stavite u glinenu posudu koju ćete čvrsto zatvoriti sa asfaltom. Zadnje što trebate učiniti je da tu posudu zakopate u napušteni grob, onaj koji više niko ne posjećuje".

Opisano čaranje se izvodi subotom ili utorkom u zli sat tojest onaj kojim vlada Saturn ili Mars, uz paljenje određenog tamjana. Za navedeni sihir se tvrdi da se ne može otkloniti sve dok se posuda ne iskopa iz zaboravljenog groba i odvežu čvorovi.

Rezultat "vezanja" je da neko ne može stupiti u brak, oženiti se ili udati, pronaći stalni posao, dobiti djecu, uspjeti u svojim planovima... Ono što često odaje "vezane" ljude jesu zdravstveni problemi sa venama, cirkulacijom, crijevima kao i živcima. Ponegdje se čak tvrdi  da su svi oni muškarci koji u poznijim godinama ne mogu hodati bez štapa bili nekada žrtve vezanja koje se nije skinulo sa njih.  Osim toga, za "vezane osobe" se smatra da nikada ne daju od sebe stoposto snage i kapaciteta nego uvijek djeluju na samo pedeset posto. Još bitno što treba istaći jeste da se u bosanskoj magijskoj tradiciji zna i za "vezanje strahom". Naime, po kazivanju mnogih stravarki, strah se u čovjeku može "svezati za smrt" i niko ga ne može izliječiti. Također treba jasno naglasiti kako je vezivanje čvorova u cilju čaranja veliki grijeh pošto od njega nesretni čovjek može i da umre.

VEZANJE MLADENACA
Na svadbi mađijar ili mađijarka drži u ruci komad konca i skrivećli na njemu sveže tri čvora gledajući u mladence. Dok veže prvi čvor kazuje:" Vežem žile, silu i kuvet mladoženje!". Drugi čvor poprati ovim riječima: "Vežem žile, silu i kuvet mladenke!", dok za treći čvor govori kako navedeno veže oboma. Odmah zatim konac sa čvorovima uvuče u ukradeni katanac i zaključa ga s riječima: "Kao što je zatvoren ovaj katanac tako da se zatvore žile, sila i kuvet ovih mladenaca." Zaključani katanac se potom podmetne da preko njega i ne znajući pređe tek vjenčani par i time su postali spolno vezani.

Kada neko smatra da mu je dušmanin napravio čarku, svezao ga, pa više ne može koristiti dio tijela poput ruke, noge ili nekog drugog uda tada mu od klasičnog "čišćenje magije" nema koristi nego se mora podvrći posebnom tretmanu zvanom odvezivanje. Zašto je tako možda najbolje otkriva rumunsko vjerovanje koje kaže da postoje čak 52 načina da se čovjek veže.

Odvezivanje se uvijek vrši u zoru, prije sunčeva izlaska, kada se sva priroda budi u punom sjaju i radosti života. Ponekad se ono obavlja i nakon zalaska Sunca ali nikada usred noći ili subotom.

Obično je potrebno da se zavezana osoba izmjeri crvenim koncem od glave do pete. Uzeta mjera postaje zamjena za omađijanog i nad tim koncem se izgovaraju posebne formule. Na kraju tretmana žrtva magije veže konac oko svoje ruke i nosi sve dok se on sam od sebe ne raspadne tojest ne pokida. Na taj način se oslobađa vezanosti.

U bosanskoj tradiciji falanja u grah postoje pojedine kombinacije zrna koje nedvojbeno ukazuju na postojanje magije kod osobe kojoj se ogleda sudbina. Jedna od njih pokazuje i slučaj "vezivanja" koji se detektira ukoliko slučajno raspored zrna bude kao na slici.

Obično se ovakav grah ukaže osobama koje nemaju sreće u ljubavi jer im je ona "vezana".