nedjelja, 14. ožujka 2021.

OTVARANJE "ZATVORENE" SUDBINE

 Velika većina raznih magijski obreda i vjerovanja došla je u Tursku iz stare Perzije kroz arapske narode, doživljavajući pod jakim uticajem islamske vjere svoju prilagodljiviju varijantu. Takve asimilirane obrede i vjerovanja Osmanlije su kasnije donijeli na područje Balkana gdje su naišli na plodno tlo od Bosne preko Srbije, Rumunije i Bugarske te ostalih okolnih zemalja.

Danas kada se istražuje domaća etnološka građa vrlo je lako pronaći mnoštvo osmanlijskih vjerovanja o urocima, gašenju ugljena, salivanju olova, nošenju hamajlija, pljuckanju od zla, zaključavanju katanca, vezanju čvorova, ljubavnim mađijama, liječenju i ostalom. Kako to obično biva i ovdje su navedeni običaji doživjeli svoje manje preinake, posebno one jezične, ali unatoč tome ostala je originalna suština svakog od njih. Zato se može slobodno konstatirati kako je ovo područje Europe i dalje ka Turskoj možda najviše sklono vjerovanju u magiju i čudesa.


Sve po božijoj sudbini

Bez obzira što se kod Turaka susreće neopisivo velika vjera u božiju sudbinu, po tvrdnji da se sve događa po Allahovoj volji, ipak postoje i određena odstupanja kada se promišlja i na neki drugi, alternativni način. Možda je bolje i jednostavnije reći da se takvo što događa najviše zbog tradicionalnog načina života u kojem se čitavo bivstvovanje nekog pojedinca mjeri njegovom sposobnošću da uđe u brak i osnuje familiju. Kao i uvijek u takvim konzervativnim sredinama najviše su pogođene žene tojest djevojke izložene osudi okoline, ukoliko ne ispune ono što se očekuje od njih – da na vrijeme uđu u brak.

Upravo iz tog razloga u prošlosti se razvila jedna obimna magijska grana, zasnovana na falanju i bajanju, koja se naziva ljubavna magija. Njen cilj je isključivo povezan sa namjerom da mladić, a posebno djevojka, na što lakši i brži način pronađu svog suđenika ili partnera za brak. U cilju da se željeno ostvari nije se prezalo niti pred čim, pa se svjesno tolerisalo ono što se tradicionalno smatra grijehom, a to je posezanje za magijskim ritualima.

Narod duž Male Azije oduvijek smatra da postoje ljudi sa „otvorenom“ i „zatvorenom“ srećom. U prvu grupu spadaju sve one osobe koji se ožene i udaju na vrijeme, dok u ove potonje ulaze oni pojedinci koji se u narodu karakeriziraju kao stari momci i djevojke. Za tu lošu kob, osim fizičkog izgleda, krivi su po vjerovanju Turaka, i nadnaravni uticaji pa se smatra da nose nečije proklestvo na sebi, od nekog pretka, ili su pod jakim uticajem sihira, zazora ili drugog zla. Događa se, opet prema vjerovanju tomošnjeg naroda, da mladića prokune ostavljena djevojka ili obrnuto pa mu se i zbog toga „zatvori“ nafaka. Uglavnom, svi oni pate od nevidljive tegobe koja im blokira sreću i tako gube najbolje godine svog života prepuštajući se očaju i tuzi.


Katanac preko pupka

U Adani i njenom okruženju, kao i u mnogim drugim mjestima po Turskoj, za ritual otvaranja zatvorene sudbine vezani su mnogobrojni adeti. Među najučestalijim je zaključavanje i otključavanje kilita ili katanca ispred džamije od strane mlade djevojke ili momka ili pak nekog bliskog rođaka. Svrha ovog simboličnog postupka jeste vjerovanje kako će on pomoći mladoj djevojci da joj se otvori sreća ili sudbina. No, postoje i druge varijante.

Djevojka-udavača kojoj se nikako ne da udati tojest cura „zatvorene“ sreće, u petak će, ispred bogomolje, dati prvom čovjeku koji će ući u džamiju da obavi džuma namaz otvoren katanac. Čim on uđe u džamiju zaključat će ga i cijelo vrijeme držati uza se a kada iziđe uz dovu, odnosno ponavljanje tri puta sure Ihlas i jedanput sure Fatiha, otključat će ga iznad njene glave. Navedeni obred se isključivo obavlja petkom, a narodno vjerovanje tvrdi da se mora ponoviti tri puta (petka), kako bi bio sretan i ukabuljen kod Boga.

U ostalim obredima djevojka „zatvorene“ sreće otključava katanac na središtu raskršća koji se račva u četiri puta. Umjesto njega, djevojka katanac može otključati i iznad svog pupka.

Kako je u Turskoj vrlo živo vjerovanje u vile ili periler i njima se djevojka okreće u nadi da će joj pomoći, što očigledno ima veze sa tim što one spadaju u ženske duhove neizmjerne ljepote i privlačnosti. Vile se, prema vjerovanju, udaju pa tako mogu pomoći i onim djevojkama koje to traže od njih. Kako je jezero omiljeno mjesto za njihovo okupljanje djevojka-udavača, po savjetu hodže, nasut će jezerske vode u šest flaša i povezat će ih sve u jedan konop. Prvu će flašu odvezati sa užeta na raskršću četiriju puteva i tu je razbiti; drugu flašu vode će staviti u temelje neke kuće ili štale; treću flašu bacit će niz potok ili rijeku; četvrtu će zakopati u jedan muški grob. Iz pete flaše popiti će vode a ostatkom poprskati po cijeloj kući, dok će sa onom zadnjom, šestom, okupati se. Na taj način “razbiće” svoju nesretnu kob i uskoro se udati. Kako vidimo u opisu rituala ona cijelim obredom odvezuje flašu po flašu sa konopa i time na simboličan način odriješuje i svoju sreću.

Jedan praznik u godini ima posebnu moć da pomogne svim nesretnima u otključavanju nesretne sudbine a to je Hidirlez. Riječ je o šestom maju, danu za koji Turci ali i ostali narodi po Aziji, vjeruju da je praznik kada se sastanu dva sveca po imenu Hizir i Ilijas, ošišaju jedan drugome kosu, posjede pored vode i razmjene mnoge mudrosti. Za ovaj dan su vezani mnogobrojni obredi za zaštitu zdravlja, otkrivanje budućnosti ali i ispredanju ljubavnih čarki. Posebno se vjeruje kako se uoči Hidirleza otvori nebo i djeli božija milost svakome ko je zatraži. Stoga još i danas mnoge djevojke u Kaharisaru, ali i svim dijelovima Turske, poslije sabah namaza uzimaju sa sobom jedan kilit te zajedno sa udatom ili starijom ženom idu na Karahisar kulu. Vjeruje se da ako starija ili udata žena otključa kilit iznad glave mlade djevojke otvorit će joj sudbinu. Dok se to radi, sa vrha kule, izgovaraju se ove riječi:

Sudbino moja, sudbino moja,

Tvoje prijestolje je zlatno,

Došlo je vrijeme da se udam!

Ključ kao simbol sudbine odnosno ono što je može stimulisati čest je rekvizit u ovakvim ritualima. Zbog svoje magične funkcije savjetuje se svakom momku ili djevojci da ga nosi oko vrata, kao privjesak, kako bi se na taj način onemogućilo da im se slučajno ili namjerno zatvori ili zaključa sudbina.

KADA VAS NEKO "ZAKLJUČA" KATANCEM

 Jedna od najstarijih poznatih vradžbina u magiji, pored vezanja i razvezivanja čvorova, jeste zaključavanje katanca. Na Bliskom istoku se vjeruje da je okultna praksa  s  navedenim rekvizitom izvorno sirijska magija, pa se zato u želji da se poluče najbolji rezultati koriste sirijske riječi pri čaranju. Drugdje se smatra da potiče iz Egipta a po trećima iz drevne Perzije.

No, kako god bilo, katanac je dualističan instrument te se koristi u bijeloj ali i crnoj magiji. Kada je u službi ove prve tada se njime otvara ljubavna sreća ili sudbina, ili se koristi za vezanje supružnika ili pak bogatstva. U Turskoj je posebno popularna čarka za vezanje jezika koje pakosne snahe rade svekrvama i obratno. Sa katancem se također može vezati lopov kojem se nakon toga, sve dok ne vrati ukradeno, dešavaju čudne stvari poput da ne može nikako zaspati ili mokriti, razboli se ili nešto četvrto.

U crnomagijskim ritualima sa katancem se nekome zaključavaju usta, da ne ogovara ili da ne svjedoči na sudu, zaključavaju mu se oči, da toleriše nepravdu, isto tako njime se radi čarka da se osoba onemogući da ode gdje želi.

Dok se čara i baje katanac se stalno otključava i zaključava sa tim da se sa zadnjim riječi katanac zaključa i ključ izvadi iz brave. Na taj način čarka formulisana kroz magijske riječi  ostvaruje se u kratkom vremenu. Nakon toga žrtva magije može biti potpuno spriječena da govori ili razmišlja o nekome, izgubi interes za suprotni spol, ili pak da postane neuspješna u svom poslu.

Za čarku sa katancem se tvrdi da brzo pokaže svoju učinkovitost. Međutim njena dugotrajnost varira pa se smatra da za neke oblike djelovanje prestaje već nakon 7 do deset dana. Isto tako, vjeruje se da ta ista čarka pogađa i ljude u neposrednoj blizini žrtve. U drugim slučajevima njen vijek je puno duži, pa nekad može biti i za cio život.


Katanac u službi ljubavi

U vrijeme austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine ostalo je zabilježeno svjedočanstvo jedne stare hadžinice po imenu Nurija Omerbegović iz Banjaluke, koja je bila žrtva upravo ove vradžbine. Naime, ona je kao mlada djevojka bila zaljubljena u momka kome se jako  sviđala. No, osim nje taj je momak zapeo za oko još jednoj djevojci, koja je htjela na sve načine sabotirati njihov ljubavni susret. Za pomoć se obratila nekoj Ciganki poznatoj po čaranju koja joj je je rekla da Nuriji ukrade jagluk i donese joj ga. Suparnica je uspjela u toj namjeri a ciganska vračara je jagluk ugurala u katanac i zaključavši rekla: "Kao što je ovaj katanac zatvoren, zatvorila joj se usta." Potom ga je odnijela do rijeke i bacila u nju govoreći: "Kad ovaj katanac i ovaj jagluk iz Vrbasa isplivaju, neka se i njoj jezik odveže". Ubrzo nakon toga desilo se nešto čudno, naime, kada je momak došao na ašikovanje Nurija cijelo vrijeme nije prozborila niti jednu riječ, šutala je kao riba. Dotični mladić je sve to shvatio kao znak njene nezainteresiranosti i odustao je od udvaranja. Godinu dana kasnije stara vračara je priznala Nuriji šta je i kako napravila, nadajući se da će tim priznanjem njena magija izgubiti moć.

Kada je u pitanju ljubavna magija katanac služi i za zauzdavanje nečije vjernosti te stimulisanje emotivne bliskosti, kako nam to dočarava sljedeći opis.

Da bi zadržala vjernost svog momka ili muža djevojka odnosno supruga kupi bez cjenkanja mali katanac. Onda budno pazi da ugrabi priliku kada će željeni muškarac proći preko nekog praga, kako bi sa jedne strane praga stavila otključan katanac a sa druge ključ. Čim bi on prešao preko toga, i naravno otišao dalje, ne vidjevši šta je podmetnuto, djevojka bi brzo uzela ključ i njime zaključala katanac govoreći:

"Kako katanac sada niko neće moći otključati, tako ni tebe niko neće moći od mene da razdvoji".

Nakon toga ključ se odnese baciti u rijeku ili potok te vrati kući bez osvrtanja unazad a zaključani katanac ostavi na skriveno mjesto u kući, kao zalog ljubavne sreće.

U ljubavnoj magiji, posebno kod Turaka, kada se katanac zaključa u bravu se ugura pčelinjeg voska, ili se cio katanac premaže njime, kako bi čarka stupila na snagu u mnogo kraćem vremenu nego inače te bila jača i djelotvornija.


Poništavanje magije

Kada se na neku osobu radi magija sa katancem prvi simptomi koji se pojave kod nje jesu nagla zaboravnost prvih nekoliko dana. Osoba postaje tužna, gubi volju i interes za stvarima koje su je sve do  juče radovale i činile sretnom. Pored toga, često se desi da gubi novac ili novčanik. Isto tako, kada osoba koja je za sve imala svoje mišljenje iznenada počne šutati i ne izjašnjava se znak je za uzbunu. Naravno, ovo su samo neki od simptoma koji ovise o namjeni vradžbine.

Ipak, radi zanimljivosti, treba kazati da čarka sa katancem ne djeluje na ljude koji znaju Kur'an napamet, na osobe rođene sa oštećenim vidom, na jednojajčane blizance ili na osobu koja je unutar 40 dana imala sahranu u kući.

Međutim, ukoliko pronađete u svojoj kući zaključan katanac, posebno na nekom sumnjivom mjestu, otključajte ga, a ukoliko nema ključa nalijte u posudu vode i sirćeta pa zatim u nju bacite katanac i neka ga tu tri dana. Nakon tog vremena djelovanje magije svesti će se na minimum.

Važno je znati ukoliko se pronađeni katanac pokuša silom otvoriti ili se slomi ili prepolovi neće se poništiti učinak magije. Naime, katanac se mora otključati. Samo na takav način magija se raspušta tojest gubi učinkovitost. Također, ako se ključ ne može pronaći onda se taj katanac zaključa novim, čime se doslovno dobiju dva katanca, jedan na drugom, i zatim se taj novi katanac uz molitvu otključa. Tako se poništi magija.

KILIT-ČARKA ZA LJUBAV I BRAK

 U tradiciji Male Azije i Bliskog istoka vrlo je raširena okultna praksa sa ključem i katancem kao čarolijom koja se naširoko koristi za rješavanje emotivnih odnosa. Osim što je katanac ili lokot simbol čvrstine, zaštite i odanosti prema tumačenju Sigmunda Freuda on je klasični znak žene dok je ključ, zbog svog falusnog oblika, muški simbol. Možda je upravo zbog toga navedeni rekvizit zauzeo dominantno mjesto u ljubavnoj magiji, kao idealan instrument za spajanje ili bolje rečeno za “zaključavanje” dviju osoba. Osim toga, u kultu čaranja i bajanja vjeruje se da samo onaj ključ koji je zatvorio bravu može je i otvoriti. U protivnom ona će zauvijek ostati zaključana.

Slikovit je primjer jednog turskog čaranja koje obično izvodi ogorčeni mladić čija se djevojka udaje za drugog a sve u cilju da bude svezana odnosno zaključana za budućeg muža. Dan uoči vjenčanja pronađe se jedan zahrđali katanac u čiju se unutrašnjost sipa malo zemlje sa groblja. Potom se ključ stavi u katanac, zaključa, te zagrije na vatri a zatim baci u hladnu vodu. Tom prilikom se govori:

Euzubillah Mesnedim

Allah Elhamdulillah

Hu Hu Hu Hu Hu Hu Hu

Mladić tada izgovori ime djevojke i puhne po tri puta u desno, lijevo, naprijed i nazad. Nakon toga sedam puta pljune na katanac i ostavi ga na ivicu puta koji vodi prema djevojčinoj kući. Poslije ovoga čaranja, a nakon vjenčanja, djevojka postaje “svezana” i ne može imati spolni odnos sa mužem. Na taj način stvara se mogućnost brzog okončanja braka što opet daje mogućnost ostavljenom mladiću da ostvari vezu sa voljenom ženom.


Stari katanac za novu ljubav

Osim ove namjene okultna manipulacija sa navedenim rekvizitom može dovesti i do zaljubljivanja određene osobe. Konkretnije, ljubavna čarka sa katancem je dvosmjerna odnosno ne utiče samo na željenu osobu nego i na onog ko ju izvodi pa je idealna za samostalno izvođenje. A da biste uspješno čarali najbolji savjet je da potražite neki stari katanac. Tim ste si, bez imalo sumnje, osigurali sretan završetak rituala pošto su stari i zahrđali katanci pravi magijski akumulatori. Ukoliko pronađeni katanac ima više ključeva odaberite samo jedan a ostale bacite u rijeku, jezero ili more.

Čaranje se izvodi isključivo noću, pošto su sve ljubavne čarke pod vlašću nevidljivih sluga zvanih hudam, čija je specijalnost da usmjeravaju misli i osjećaje u pravom smjeru. Na početku rituala katanac se zaključa i otključa četiri puta, a potom, dok je otključan ime žene se izgovori 21 put, a onda 19 puta ime muškarca, čime ste dobili broj 40. Tada se puhne u ključaonicu i katanac zaključa. Držeći ga u lijevoj ruci a ključ u desnoj po sobi se napravi 40 koraka. U prvih 21 na svakom koraku se izgovori ime žene a u preostalih 19 koraka ime muškarca. Ovo koračanje po sobi je simbolični prikaz ljubavi, koja će se pojaviti i ostati na zemlji te svugdje manifestirati svoj učinak.

U zadnjoj fazi čaranja katanac i ključ se stave u dvije odvojene platnene kesice i čuvaju na dva različita mjesta. Naime, zaključani katanac i ključ ne smiju biti blizu jedan drugome niti se ikada više dodirnuti. Ukoliko bi se to desilo poništava se magijska sila i gubite željenu osobu. Djelovanje čarke započinje nakon 4 dana, i to se u magijskim knjigama naziva pečat, nakon čega je jako teško razbiti zapečaćenu čaroliju.

Ova čarka mjenja cio čovjekov emocionalni svijet pošto u glavi omađijane osobe uzrokuje amneziju. To se dešava, kako tvrde bliskoistiočni čarobnjaci i magovi, zato što se pod navalom magijske sile neka sjećanja u ljudskom umu izbrišu ili potisnu, čime se dobija idealna mentalna podloga za zaljubljivanje, a detalji koji se nikada nisu desili smještaju se u podsvjest, poput sjećanja, čime se na čarobni način kreira lažna stvarnost. Međutim, kada se učinak magije neutralizira žrtva se automatski vrati na pravo, istinsko sjećanje koje je imala prije volšebne intervencije.

Muškarac usred djelovanja katanac-čarke počinje se ponašati puno hrabrije i odvažnije nego inače, naročito u prisustvu žene sa kojom se treba spojiti. Ženu kada "uhvati" opisana čarolija dobije krajnje osjetljivo raspoloženje odnosno postaje nestabilna i vrlo lako zaplače za željenim muškarcem. No, ove promjene u ponašanju su beznačajne u odnosu na intezitet ljubavi koju oboje proživljavaju. Naime, svaka osoba koja pod uticajem “zaključavanja” doživljava ljubav doslovno je vidi i osjeća kao jedini smisao svog života i postojanja.

Poznato je da mnoge čarke imaju kratak vijek trajanja, naime, veliki dio njih potraje jednu sedmicu ili pak 40 dana. Međutim, vradžbina “zaključavanja” je posebna u tom pogledu i njen efekat traje mnogo godina. Ukoliko je žena žrtva navedene magije onda će ona na njoj ostati sve do menopauze a ako je muškarac sve dok ne izgubi seksualnu snagu. Drugim riječima, čarka je aktivna sve dok ljudi imaju reprodukcijsku sposobnost.

Ukoliko se opisani ritual ne izvede pravilno čarka se može okrenuti protiv onoga ko je izvodi ili pak izazvati sasvim suprotan efekat. U najboljem slučaju može se desiti da ne bude nikakvog efekta.


Katanac za bračnu krizu

Opisana magija ne samo da povezuje i spaja dvije osobe ljubavnim vezama, nego i osigurava da između para rastu osjećaji poput poštovanja, odanosti i tolerancije. Upravo iz tog razloga katanac-čarka često može biti zadnja nada ali i spas za brak u krizi, posebno onda kada jedan supružnik ima jasnu namjeru da napusti ovoga drugoga. Prije nego li se to desi tojest ne dođe do fizičkog udaljavanja treba poduzeti slijedeći ritual. Kupi se novi katanac i nabavi crvena svijeća. Prije nego li će se na ulaznim vratima pojaviti bračni partner izgovorite iznad otključanog katanca sljedeće i puhnite u njegov otvor tojest ključaonicu:

“Kako niko i ništa ne može zaključati i otključati ovaj katanac tako ni ti (reći ime bračnog druga) ne možeš otići od mene i ostaviti me, ni sada niti ikada.”

Katanac vješto skrijte pored praga, ali tako da bude neuočljiv, i čim supružnik prekorači prag i ode dalje, uzmite ga i držite malo iznad plamena crvene svijeće, kako bi se zagrijao, pa ga  onda zaključajte te odnesite baciti u rijeku a ključ sačuvajte.

NAJSTARIJE I NAJOPASNIJE MAGIJE - ČVOROVI

 Većina okultista smatra da su čvorovi bili prvi rekviziti kojima su se stari čarobnjaci Perzije, Kaldeje i Egipta počeli služiti u svojim ritualima. No, to svakako nije bez razloga i nadahnuto je vjerovanjem kako je ljudska sudbina predstavljena simbolično kao nit svile ili vune. Ritualnim vezanjem i razvezivanjem konca ili vune moglo se na magijski način uticati na svačiji život. U ezoterijskoj predodžbi čvor je akumulirana ili blokirana energija, koja se zadržava na jednom mjestu, ili lokaciji koju predstavlja, te tako u sebi sadrži duhovnu moć djelovanja na ljudsko tijelo i psihu. Slikovit je primjer čaranja da muškarac bude seksualno vezan gdje se nit bijelog konca umoči u sirće i onda na njemu vežu čvorovi uz izgovaranje posebnih riječi. Interesantno je reći da je broj čvorova uvijek neparan (tri, sedam, devet, jedanaest, četrdeset i jedan), i kako im se broj povećava tako i sama čarolija dobija na svom potencijalu.

Čarka sa čvorovima najčešće se radi s ciljem povezivanja jedne osobe sa drugom te se stoga obično smješta u domen ljubavne magije. Međutim, rad sa čvorovima ima dualističnu narav tojest može se koristiti za pozitivne ali i negativne ciljeve. U narodu se za nju često kaže “ispredanje sihira” i tradicionalno je prisutna vijekovima u praksi čaranja.  

Kada je u službi plemenitog cilja poput da sačuva nečiji brak, tako što će onemogućiti odlazak partnera iz doma, onda se obično radi sljedeća procedura. Na tankom užetu sveže se četrdeset i jedan čvor, govoreći pri svakom vezanju čvora prvo ime te osobe a onda dodati ovo: “Neka si ovako svezan za mene i kuću” i puhnuti u čvor. Nakon što se završi sa vezanjem uže se postavlja ispod prostirke, ispred praga, prije nego li će stići meta odnosno željena osoba. U trenutku kada nogama stane na prostirku, postaje “vezana” za kuću i nema snage ni volje da ode.

Postoje vrlo zle vradžbine koje se u Turskoj tradicionalno rade za posebne namjene a jedna od njih je da se mladoženja natjera na samoubistvo. To se radi tako što se od tek ispredene vune otkine nit duga 70 centimetara, opere u slanoj vodi i osuši. Zatim se po niti posipa pepeo iz peći te govori ime osobe na koju se čara te u jednakim razmacima sveže sedam čvorova, ponavljajući sve vrijeme određenu magijsku zakletvu, pušući pri tom na desnu i lijevu stranu. Na kraju svezana nit se odnese i diskretno postavi ispod praga budućeg mladoženje, obično noć prije vjenčanja. Usljed djelovanja opisane čarke, prema svjedočenju pojedinih lica, mladoženja se objesi.


Čarka izmjenjene stvarnosti

Ukoliko su čvorovi namjenjeni za izazivanje ljubavnih osjećaja tada je priča o njima mnogo zanimljivija ali i kompleksnija. Naime, smatra se da je ovo čarka koja najsnažnije utiče na čovjekov emocionalni svijet, pošto izravno djeluje na srce i mozak žrtve. Navodno je mnogo žena zahvaljujući čaroliji čvorova došlo do muškarca koji im se sviđa. Još se tvrdi da se njome koriste i pojedini trgovci, kako bi nagovorili ljude na kupovinu i zaradili, a ostalo je zabilježeno da su u davna vremena zapovjednici praktikovali ovu magiju kako bi osigurali da vojnici bezuvjetno izvršavaju njihove zapovijedi.

Specifičnost opisane magije je i u tome što lica koje su njene žrtve ne prihvataju mogućnost da su njihovi osjećaji vještački stvoreni jer su čvrsto uvjereni da je zaljubljenost stvarna i rezultat istinske ljubavi. Zapravo, nije ni moguće da imaju razumno mišljenje pošto magija čvorova obuhvata sve aspekte osobe. Drugim riječima, osoba koja je “svezana” ne može drugačije ni razmišljati. Detaljnije predočeno ova magija dominira nad sedam ljudski osjećaja istovremeno a to su: ljubav, mržnja, ljubomora, strah, nada, radost, san. Ukoliko pažljivije pogledate ovaj popis primjetit ćete kako se prvih šest odnosi na pozitivne i negativne emocije dok je sedma vezana za sferu spavanja tojest vrijeme odmora tijela i duše. Snovi koje vidimo dok spavamo utiču na nas, uglavnom podsvjesno, kao i događaji koje proživljavamo budni. Na temelju ove činjenice da se zaključiti da čarolija čvorova okružuje osobu u svim aspektima.

No, iako je riječ o moćnoj vradžbini treba naglasiti i njenu slabost koja se ogleda u tome da ima privremeni učinak. Prema magijskim knjigama čarka sa čvorovima djeluje 271 dan ili oko devet mjeseci. To se razdoblje smatra dovoljno dugim da neka žena ostvari trajnu vezu sa željenim muškarcem. U nekim drugim izvorima tvrdi se da ova čarka može trajati i pet godina.

U praksi mađijanja sa čvorovima koriste se raznobojni konci pa je nužno biti upućen u samu simboliku kako bi se na pravilan način moglo odabrati boja u skladu sa željom odnosno ciljem. Na primjer, ako želite da se neko slijepo zaljubi u vas, odabire se uže ili konac crvene boje. Osnovno je pravilo da je najučinkovitija vradžbina ona izvedena sa pravom bojom niti. Osim crvene, za ljubav se koristi i ljubičasta boja, onda kada se želi da odnos bude dinamičan, dok je nit bijele boje namjenjena tome da partner ne postane pasivan i dosadan, i tako dalje. Vradžbina sa niti koja u sebi ima sedam raznobojni konaca smatra se jednom od najučinkovitijih čarolija za ljubavno vezanje i spajanje. Također, uobičajeno je da u prosjeku od dvije sedmice počnete zapažati učinke djelovanja čarke, što je opet ovisno o boji niti koja se koristila pri njenom ispredanju.

Primjetno je da postoje varijacije ove magije među kojima se kriju čarke sa jačim i slabijim intenzitetom djelovanja, što je opet uvjetovano i samim brojem čvorova. Ako se radi na zaljubljivanje jedne osobe u drugu koristi se crna nit, na koju se sveže sedam čvorova, dok čara li se na oženjenog muškarca, koji bi se trebao zaljubiti u ljubavnicu, onda se na crvenoj niti veže 41 čvor. Ostali materijali potrebni za čaroliju su malo soli, bijeli papir i četiri kamenčića. Tokom čaranja, dok su čvorovi vezani na užetu, ponavljaju se i imena džinova koji će oblikovati osjećaje.

Neki magijaši zadužuju džine, kao i njihove vladare, da bi osnažili svoj rad, dok se drugi služe hudamima, također nevidljivim bićima, čija je snaga jača od džinske. Poslije vezanja čvorova, sol se sipa na ravnu površinu a zatim se spali papir i pepeo pomješa sa njome. Dobivena smjesa soli i pepela baci se u jezero, rijeku ili more. Ona četiri kamenčića se bace na četiri strane svijeta, pazeći da udaljanost između njih bude najmanje 12 koraka. Dok se baca kamen po kamen, govore se imena džina i one osobe kod koje ove čaranje treba da izazove zaljubljenost.

Kada se izvodi opisana magija vrlo je bitno biti diskretan, i nevidljiv za druge, jer budu li se otkrivali detalji onoga što se uradilo može se desiti da sama magija promjeni smjer. A to zapravo znači odstupanje od izvorne svrhe i usmjeravanje na potpuno drugu što može značiti pogoršanje zdravlja, izazivanje mentalne neravnoteže, rastrojenosti ili čak želje za samoubistvom.


Kako protiv magije

Kada se čarka radi sa 41 čvorom tada je bez imalo dvojbe riječ o crnoj magiji sa kojom se između ostalog “veže” čovjekova sreća ili sudbina, bogastvo, posao, duševno zdravlje. Takva magija je izuzetno opasna i štetna. Ubrzo nakon što se vradžbina napravi i podmetne čovjeku se posao pogorša, gubi novac i zdravlje. U nekim slučajevima čvorovi mogu dovesti i do smrti. Generalno se vjeruje da je vradžbinu 41 čvora teško, pa i nemoguće, skinuti sa žrtve. Njeno djelovanje može, naime, okončati samo izuzetno duhovno jaka osoba, čije se molitve kod Boga uslišuju.

Da biste uništili ili osjetno smanjili snagu čarke sa čvorovima nakon što pronađete zavezani konac ulijte u času vode, sipajte u nju veliku kašiku soli te onda potopite čvorove. Potom iznad vode deset puta ponovite ove riječi:


Neka se magija čvorova prekine,

magija čvorova je daleko od mene,

oslobađam se svake vezanosti i zavezanosti,

magijo čvorova makni se od mene i nestani.


Iza ovoga uzmite dva tanka užeta ili dvije deblje niti konca, sastavite ih jednu uz drugu i na njoj labavo svežite 7, 9 ili 11 čvorova a onda tu nit stavite u čašu vodu, i neka u njoj odstoji 24 sata. Sljedeći dan izvadite nit, odvežite čvorove i odvojite niti pa ih ostavite da se osuše. Zatim niti zakopajte u dvije odvojene saksije. Pričekajte sedam dana, i u tom međuvremenu svaki dan ponovite tri puta ovu rečenicu: "Driješim i odriješim magiju čvorova", kako bi se i na taj način smanjio učinak crnomagijskog rada. Nakon sedam dana osoba koja je bila pogođena opisanom magijom počinje osjećati olakšanje i u nju se ponovo vraća radost i sreća.

LJUBAVNE ČARKE SA KAŠIKAMA

 Magija sa kašikama vjerovatno je među najzanimljivijim turskim okultnim praksama koja na prvi pogled djeluje prilično bezazleno i simpatično. No, da izgled nečega često zna zavarati ovdje je pravi primjer. Naime, riječ je o vrlo jakoj i dualističnoj magiji sa kojom se ljudi mogu spojiti u ljubavi ili pak razdvojiti u mržnji. Sam rekvizit simbolizira čovjeka ili žrtvu magije a u ovom slučaju dvije kašike predstavljaju par koji treba da se voli ili pak mrzi. Čarka, po riječima iskusnih magijaša, odašilje intenzivnu energetsku vibraciju zahvaljujući kojoj je moguće upotrebljavati je na krajnje dvosmjeran način. Svoju popularnost među turskim narodom posebno duguje činjenici da može vratiti nazad bivšu ljubav ili nekog ko vas je bez razloga napustio.

Smatra se da ova vrsta čaranja izvorno potiče iz stare Perzije pa su stoga pojedine formule predočene na jeziku Avesta, svete knjige proroka Zaratustre, inače praoca monoteizma. Naime, dok se koncem vežu tojest povezuju dvije kašike govori se: “Eva kevdž, tu re nezk, ba van le van”, a ukoliko se predomislite ili želite prekinuti čaroliju onda je samo otkopate i razdvojite govoreći: “ Eva šok, tu re kor, ba van, le van.”

U turskoj magiji, koja je po mom mišljenju jedna od najboljih u svijetu, postoji mnoštvo verzija čaranja sa kašikom. Sa dvije drvene kašike mogu se udaljiti ljubavnici, supružnici ili prijatelji. Na jednu se napiše ime žene a na drugu kašiku ime muškarca. Uz to se dodaje ime majke svakog od njih, što je važno pravilo u svima čaranjima. Nakon toga okrenu se jedna od druge i svežu nitima ukradene ženske kose, odnosno supruge ili ljubavnice od koje se taj muškarac želi za sva vremena razdvojiti. Tako spojene kašike se zakopaju u grob nedavno umrle osobe i od tog trenutka ljubavni par na kojeg se čaralo postaju mrtvi jedno za drugo. Cio život će izbjegavati da se spoje ili suoče licem u lice.

U drugoj verziji, koja je nešto komplikovanija, za razdvajanje uzimaju se dvije stare ili nove drvene kašike. Na svakoj od njih napiše se po ime žrtve tojest para na koji se čara a to ne moraju uvijek biti muškarac i žena već mogu biti dva brata ili dvije sestre, komšije, ili neko treći. Sa tako označenim kašikama crnomagijaš odlazi do groblja i otkopava grob nedavno zakopane osobe kako bi otkinuo dio ćefina, odnosno mrtvačkog pokrova, u koji će zamotati kašike. Onda iznad njih izgovori čarobne riječi i nosi ih zakopati u neki drugi svježi grob. Poslije ovakve magijske intervencije one osobe na koje je usmjerena opisana čarka postaju potpuno emotivno hladne jedna prema drugoj, uz izostanak bilo kakve želje za druženjem ili razgovorom.

Segmente te turske prakse nalazimo i u bosanskoj magiji. Naime, kada bi neko htio da se zamrze muž i žena ukrao bi im kašike sa kojima jedu, okrenuo jednu od druge i odnio na groblje te zakopao u nepoznati grob govoreći: “Bože, kad ovaj mrtvac svojim ustima progovorio, onda ovaj i ova jedno sa drugim progovorili.” Zatim uzme malo zemlje sa tog mezara pa njome tajno pospe po njima, kada mu se ukaže prilika, i od tada, navodno, ovo dvoje će se iskrviti koliko se mrze i svađaju.

Sa kašikom se u Cazinskoj krajini nekada mađijalo protiv nečije sreće, pa se stoga oduvijek upozoravalo: “Kome nestane (bude ukradena) kašika, taj više nema svoje nafake!” Zanimljivo je spomenuti kako još i danas pojedine žene po Kladuši i Cazinu, nakon što operu kašike poslije ručka, ostave ih u čaši da se ocijede, da bi tom vodom napojile malu djecu u namjeri da ih ojačaju protiv uroka.


Crni i crveni konac

Međutim, sa kašikama se ne rade samo vradžbine omrze i razdvajanja nego i one potpuno suprotne, sa kojima se želi spojiti u ljubavi dvije osobe. Međutim, prije toga potrebno je kazati kako se prema turskom vjerovanju sve čarke za ljubav i spajanje rade u vremenu od mladog Mjeseca pa do Uštapa, a  vradžbine za mržnju, omrzu i razdvajanje od punog Mjeseca pa do mjesečeve mijene. To je zapravo pravi odgovor kada se može poduzeti čaranje sa kašikama, ovisno o namjeri. Isto tako, uvijek se čara rano ujutro, pritom obavezno pazeći da je nebo vedro, pošto oblaci na nebu kvare cio ritual.

Postoje različiti načini čaranja sa kašikama. U jednom od njih, nakon što se ispišu imena, numerološkom metodom izračuna se vrijednost sva četiri imena pa se onda toliko puta ponovi određena molitva ili zahtjev i nacrta potreban vefk odnosno magični kvadrat, u udubljeni dio kašike.

Kada se kašikama želi izazvati ljubav i intimno spajanje postoji prilično jednostavan postupak a čini se tako da se uzimaju dvije drvene kašike, na svakoj se napiše po ime jedne osobe, i onda se spoje jedna uz drugu onim udubljenim dijelom, svežu te zakopaju u neki novi grob. Kako to tvrde turske vještice i vračevi muškarac i žena nakon toga se vrlo brzo zavole i nikada ne razilaze.

U ljubavnom čaranju kašike se uvijek okreću jedna prema drugoj te se tako povezuju sa crnim koncem. U slučaju da se želi izazvati nečiji raskid i mržnja tada se one okreću potpuno suprotno jedna od druge i spajaju sa crvenim koncem. Kroz cio ritual zapravo promiče se vrlo jasna simbolika koja se može izraziti ovako; kada su kašike okrenute jedna ka drugoj, to znači da će te dvije osobe zajedno jesti i piti, sjediti za istim stolom, i postati nerazdvojne. Međutim, kada se kašike okrenu jedna od druge, ne postoji mogućnost za zajedništvom, pošto svaka gleda u drugom smjeru. To dvoje ljudi neće niti zajedno jesti niti živjeti.

Navodno, učinak ove ljubavne čarke može se osjetiti već nakon dvije sedmice a sama vradžbina traje dugi niz godina, naravno, ukoliko je neko u međuvremenu ne bi skinuo sa jedne od začaranih osoba. Kada pojedinac potpadne pod uticaj opisane čarolije iznenada počne često ili intenzivno sanjavati onu osobu koja stoji iza toga. Naime, to je klasični simptom ljubavne magije tojest njenog djelovanja koje prvo zahvata ljudsku podsvjest a onda se širi dalje. Začarani se u snu predaje osobi koja ga želi i gradi nadnaravnu povezanost koja polagano prelazi u opsesiju. Sa druge strane, kada je u pitanju crna magija, onda žrtva počinje, pored neobjašnjive mržnje i bijesa, proživljavati tjeskobu, strah i bezvoljnost. Osoba se povlači u sebe i vrlo često prolazi pojedine mentalne teškoće. Uz to javlja se dekoncentracija, vrlo lako se gubi fokus sa nečega te se pojavljuju zdravstveni problemi.


Molitvom protiv magije

Oko čarke sa kašikama postoje različita mišljenja, no, skoro svi se slažu da je u pitanju prilično snažna čarolija koju može eliminisati samo profesionalac. Međutim, postoji jedna olakotna mogućnost, naime, ukoliko bi neko namjerno ili slučajno otkopao ili izvadio kašike iz groba čarka bi istog trena izgubila svoje djelovanje. Pošto je, realno govoreći, takva šansa vrlo mala potrebno je znati metodu kojom možemo bar smanjiti opseg njenog djelovanja do pronalaska nekoga ko će u potpunosti eliminisati.

Potrebno je da isprintate sliku ove molitve na arapskom jeziku, koja se nalazi na mom facebook profilu, a onda taj papir presavijete u oblik trougla. Potom napunite do polovine čašu sa sirćetom i bacite u nju ovaj premotani papir. Pustite ga da odstoji 15 minuta u čaši a zatim izvadite. Sirće izlijte u sudoper i operite čašu. Mokri papir sa molitvom ostavite da prenoći u vašem domu jednu noć i pritom se osuši. Zatim ga zapalite, prah skupite, i namažite ga po fasadi, sa dvije strane kuće. Odmah nakon toga osoba koja je pod ovom magijom osjetit će veliko olakšanje.

MAGIJA "MRTVAČKE ZEMLJE"

 Crna magija koja se izvodi sa zemljom uzetom sa groba, takozvanom "mrtvačkom zemljom", vrlo je poznata vradžbina među turskim narodom. Iako se koristi i u ljubavnoj magiji, njena upotreba ipak je mnogo češća u onim ritualima koji imaju za cilj nauditi nekome.


Ostalo je zapisano u etnološkoj literaturi kako su se sa "mrtvačkom zemljom" u prošlosti obilato koristili lopovi i hajduci da bi uspješno pljačkali tuđe kuće i imanja. Naime, nakon što bi uzeli šaku zemlje sa groba, zamotali bi je u krpu, na kojoj bi potom svezali sedam čvorova. Noseći je uza se sedam puta bi prošli u krug oko kuće, a onda je razmotali, te gledali da u toku dana uđu u kuću, kako bi tu zemlju ostavili ispod ili unutar jastuka ukućana. Navečer, kada familija zaspi, svi do jednog bi utonuli u dubok san, iz kojeg se teško mogu probuditi, unatoč buki koja se čuje oko njih.

Koliko je ova magija opasna za ljude možda najbolje prezentiraju vjerovanja zapisana duž Male Azije. Sa šakom zemlje uzete sa groba prizivalo se uništenje, bijeda i glad u nečiji dom. Iznad zemlje bi se izgovorile tajne riječi, puhnulo, a zatim zemlja bacila na krov nečije kuće ili posula po pragu. Turski narod čvrsto vjeruje da se džini i šejtani, odnosno zli duhovi, obožavaju skupljati na kućnom pragu pa se upravo zbog toga većina vradžbina prosipa, prolijeva i podmeće na prag ili ispod njega. To je, naime, najbolja garancija da će postići svoj cilj i pogoditi metu.

Magija "mrtvačke zemlje" ponajviše je usmjerena kako vidimo na razaranje familije, bilo da je riječ o supružnicima, djeci ili imovini. O tome svjedoče i ovi primjeri.

Zla komšinica ili svekrva običavale su nekada tajno sipati snahi u hranu "mrtvačku zemlju" da bi se njena djeca rađala mrtva ili pak ukoliko se rode da nemaju dug životni vijek. Čak su te zle duše znale izmjeriti visinu nečijeg djeteta štapom pa ga zakopati u grob, ne bi li mu tako prizvale smrt.

Najviše je primjera gdje se ovakva čarka usmjerava protiv sreće i harmonije žene i muža. Naime, kada se sa mrtvačkom zemljom želi posvađati i razdvojiti neki par onda se ta zemlja posipa ispod bračnog kreveta ili madraca. Sa vremenom, kako prolaze dani i noći, ovaj par će postati emotivno hladan i razići će se.


Vezivanje do smrti

Za potrebe čaranja zemlja se uvijek uzima sa novog groba, u kojem je neko ukopan unutar 40 dana, ili pak iz vrlo starog groba koji mora biti stariji od 40 godina. Rukom se samo jednom zahvati po grobu i dobijena količina se ne smije mjenjati tako da bi se uzelo još i dodalo. Kada se njome planiraju raditi ljubavne magije onda se to čini sedam noći ponavljajući svaki dan po sedam puta čarobne riječi iznad nje. Smisao čarolije je da poveže dvije osobe doslovno do groba.

Ako se magija radi za stvaranje zla onda se tajno unosi u kuću kojoj je namijenjena, i to je ono što ovu vradžbinu čini posebno komplikovanom. Mogućnost da se na lak način unese u nečiji dom i diskretno sipa u saksije sa živim cvijećem, čime se idealno zakamuflira, stvara od nje jakog neprijatelja.

Ipak, postoje karakteristični simptomi koji jasno upućuju na njeno djelovanje. Ako se neko koga volite odjednom udalji od vas ili vi sami počnete imati antipatiju prema nekome koga inače volite, vrlo je moguće da je ova čarka urađena. Naime, primarna svrha magije sa mrtvačkom zemljom jeste odvajanje. Stoga treba biti sumnjiv kada se stabilna emotivna situacija nekog para ili familije iznenada otme kontroli i pretvori u svađu, mržnju i napuštanje. Također, rane na tijelu nastale bez ikakvog razloga mogu biti posljedica djelovanja opisane magije. Početak zdravstvenih problema koje medicinski nalazi ne detektiraju, posebno ako ih prati gubitak kilograma, često su znak da je pojedinac žrtva zahvaćen djelovanjem "mrtvačke zemlje".


Kako se sačuvati od crne magije

Postoje ljubavne vradžbine koje muškarca i ženu drže zajedno cio život poput kašika zakopanih u grobu, dok su također prisutne i one privremene, koje mogu potrajati mjesec dana ili jednu godinu. Takva je, recimo, obajana svinjska mast čiji je učinak privremen. Zbog toga se pojedine čarke moraju redovito obnavljati kako bi zadržale svoju djelotvornost. Isto tako, nije pravilo da ukoliko pronađete vradžbine i bacite ih u vodu da će se njihova moć automatski uništiti. To, naime, opet ovisi od vrste magije. Uzmimo za primjer mrtvačku zemlju. Nećete postići željeni efekat eliminacije ukoliko tu zemlju samo izbacite iz svog doma. Naime, sve dok detaljno ne potarete sve podove po kući vodom u koju je dodano sirće, ne izgovorite potrebne molitve i ne okadite je odgovarajućim kadom neće se u potpunosti prekinuti njeno djelovanje.

No, kako za svaki otrov postoji antidot ili protuotrov, kao i lijek za bolest, tako postoje i načini zaštite od dušmanskog zla. Stoga treba kazati da svaki onaj čovjek, koji želi da se zaštiti od magije, treba usvojiti jednu vrlo jednostavnu naviku, a koja stvara svojevrsni imunitet pred čarkama. Sve što je potrebno jeste nabaviti posudu od bakra u koju se nalije voda i sipa sjeme peršina pa se tom vodom umiva ili pere svako jutro i navečer. Ili bar da se to prakticira što češće. Ovo je jedan dobro čuvani recept iz bosanske magijske tradicije čija je učinkovitost odavno provjerena.

ČUVAJTE SE ZMIJSKE MAGIJE

Zmije su fascinantna i prilično opasna bića koja su od početka ljudske civilizacije imale svoj poseban status. Dok su ih neke kulture vidjele kao simbol zla i nesreće u drugima su bile obožavane i dizane na božanski pijedestal.


Prema bosanskoj mitologiji zmija je stvorenje koje je nastalo 40 godina prije stvaranja prvog čovjeka, što je mit koji se nadovezuje na predaju naših predaka prema kojoj je od nje nastao prvi Ilir. Koliko je taj arhaični kult ostao ukorijenjen u kolektivnoj svijesti balkanskog naroda najbolje demonstrira vjerovanje o takozvanoj kućnoj zmiji, zaštitniku familije, koja je živjela u nekoj rupi u zidu. Bilo da je ljudi vide ili pak nikad ne vide, njoj se prilikom zidanja doma namjenjivala pukotina u zidu, pored koje se običavala ostavljati hrana i mlijeko. Kućna zmija, zapravo personifikacija prvog Ilira, bila je tabuisana odnosno nikada se nije smjela ubiti, pošto je to prizivalo smrt vlasnika kuće ili njegove stoke, dok se za nju tvrdilo da neće nauditi niti jednom članu familije. Događaj kada bi napala nekog ko ne pripada toj kući i pritom stradala tumačio se riječima: "da je njena smrt bila kurban, sa kojom je od sigurne smrti zaštitila glavu porodice."

Po pripovijedanju starih ljudi po Cazinskoj krajini zmija je spasila Nojinu arku od propasti tako što je ugledala miša kako na dnu arke glođe dasku i pravi rupu. Istog trena skočila je na njega i progutala ga, a zatim se sklupčala iznad proglođane pukotine, ne dozvoljavajući vodi da prodre unutra. Time je postala spasiteljica cijelog čovječanstva i zbog toga ju je veliki grijeh ubiti. U skladu sa tim u Kladuši egzistira vjerovanje da je ona kuća na čijem se vanjskom zidu ili pored njega ugleda zmija puna dobra i obilja. Analizirajući prikupljena vjerovanja naišao sam na dva prilično zanimljiva koja ovog reptila dovode u direktnu vezu sa astralnim božanstvima. Naime, postoji vjerovanje da sasječena zmija ne može umrijeti dok ne zađe Sunca ili dok ne ugleda zvijezde na nebu.


Zaštita od svakog zla

U turskom kultu čaranja i bajanja postoji na desetine načina mađijanja sa kojima se uz pomoć nekog dijela zmije izaziva ljubav ili mržnja. Zbog toga je ovaj oblik okultne manipulacije dobio naziv “zmijska magija” i uglavnom se prakticira po selima i manjim gradovima. No, prije nego li dođemo do tog dijela treba napomenuti da je uvriježeno mišljenje kako je zmija posebno korisna u otklanjanju brojnih bolesti a naročito živčanih poremećaja.

Od zmijskih kostiju tradicionalno su se u turskom narodu izrađivale hamajlije protiv urokljivih očiju i vješale na kolijevke novorođenčadi. Također, zmijska kost ukoliko se nosila zašivena u odjeći odbijala bi zle oči te sve čarke koje bi neko pokušao baciti na tu osobu. Majke su redovito znale koristiti prah od suhe zmijske košuljice, kojim su posipale dijete po glavi ili mu ga stavljale pod jastuk, ako je nemirno spavalo i često se budilo u toku noći.


Jedne noći dok pada kiša


U ljubavnoj čarki za omađijavanje željene osobe koristi se nova, nekorištena igla u čiju se ušicu uvuče svileni konac. Zatim se igla zabode u oko žive zmije i izvuče na ono drugo. Odmah iza toga životinja se baci na obalu rijeke a onaj konac iz igle se tajno prošije kroz neki dio odjeće koju željena osoba nosi. Pravilo je da se ova magija pojača izradom ljubavnog zapisa, što će zajedno učiniti, da osoba na koju se čarka usmjerila doslovno poludi od ljubavne čežnje za onim ko stoji iza ovoga čaranja.

Zmijski jezik i zub su na posebnoj cijeni kod turskih vračeva pošto posjeduju izvanrednu magijsku moć u izazivanju mržnje, agresije i razlaza bliskih osoba. Čim se zmija ubije odsječe joj se jezik i osuši na Suncu. Potom se izmrvi u prah koji se prvom zgodnom prilikom sipa muškarcu ili ženi u hranu. Kada se želi izazvati mržnja i svađa između bračnog para onda se pored praha napravi i svojevrstan zapis (talisman) od zmijskog zuba koji se podmetne pod kućni prag. Ako je muž pojeo zmijskog praha i još prelazi preko praga ispod kojeg se nalazi zub to će, prema tvrdnji crnomagijaša, u njemu stvoriti nezaustavljiv bijes prema supruzi koju će i fizički napadati. Sa druge strane zmijski zub se može tajno podmetnuti u odjeću ili obuću žrtve kako bi imao isti učinak kao i kada se nalazi pod pragom.

Da se neko namrazi, odnosno da ima "zmijski jezik" tojest priča loše riječi i zamjeri se tako svima oko sebe servira mu se u hrani prah od zmijskog jezika. Tada od njega ili nje svako okrene leđa i izgovara mu ime sa mržnjom i gađenjem. Za takvu osobu u Turskoj se i danas kaže "da je očito pojela zmijski jezik dok stalno ima toksične izjave o drugima."

Odbačena zmijska koža ili košuljica zauzima posebno mjesto u kultu čaranja, posebno u obredima namjenjenim za poticanje nesloge i mržnje. Vrač bi na sljedeći način izvodio to čaranje. Jedne noći, dok pada kiša, zmijska koža bi se bacila na krov žrtvine kuće. Naravno, tom prilikom bi vrač izgovario određene riječi te se pomokrio na kućni prag. Naredna tri dana po 40 puta bi ponavljao jednu te istu magijsku formulu, završavajući je tako što bi pljunuo u pravcu jugoistoka. Nakon sedam dana u ciljanoj kući zavladaće velika nesloga i omrza među svim ukućanima. Pored ovoga, koža ili kost zakopali bi se pod kućni prag para kojeg treba omađijati da se mrze i raziđu.

U prošlosti Bosne i Hercegovine bio je običaj da djevojka oko pasa nosi zmijsku kožu, ali tajno da to niko ne zna, a sve u cilju da postane privlačna za muškarce. Ukoliko bi se nekim slučajem otkrilo šta to ima na sebi prozvali bi je "zmijskom caricom" ili "djevojka-zmija" što bi bila velika sramota za nju.


Zmija u snu

Postoje različita tumačenja na pojavu zmije u snu. Po nekim sanovnicima ko u snu ugleda zmiju, ali je se pritom ne plaši, posjeduje iznimnu fizičku i duhovnu snagu. Ukoliko se zmija sanja u vlastitoj kući onda je ona simbol neprijatelja koji će vas uskoro prevariti. Ako u snu ubijete zmiju, pobjedit ćete svog neprijatelja. Koga zmija ujede u snu imat će štetu od nekoga. Crna zmija označava velikog i moćnog suparnika a bijela dušmanina kojeg lako možete poraziti.


Raif Esmerović