nedjelja, 5. lipnja 2022.

Bošnjačka folklorna vjerovanja (14.dio)


 Nekad je bila sramota da žena puši duhan. Za takve se žene govorilo da bi lakše dale "onu stvar" od žena koje ne puše.


Na Hidirlez treba prije izlaska Sunca izaći napolje i kod klade na kojoj se cjepaju drva proučiti suru Kulhuvelahu, zamisliti želju i desnom nogom gurnuti kladu da se otkotrlja. Potom se vrati u kuću bez okretanja unazad. 


"A hanum Eda kroz pendžer gleda bulbul joj pjeva: oj, oj, dilbere moj!" (narodna pjesma)


Vjeruje se da su prvo vilinsko dijete ljudi ukrali pa se od tog vremena vile svete ljudima i kradu njihovu djecu. U slučaju da se dijete moralo ostaviti samo u sobi, pored njegovih nogu stavljale bi se mašice, makaze ili ožeg da zaplaše i odbiju vile.


Dok žena rađa u njenom se tijelu razdvoje sve kosti, osim onih u bradi, pa nakon poroda mora mirovati bar 7 dana da joj se kosti povrate i stegnu.


Ako žena poslije više rođenih kćeri rodi muško dijete, da bi se održalo, kolje mu se kurban.


Da lakše rodi, rastavi se od ploda, porodilji se davala voda u kojoj je potopljena ručica hazreti Fatime (Anastatica hierochuntica). 


Svaka žena koja porađa jednom nogom je u mezaru (u zemlji).


Čovjek kad izdiše bio je običaj da se s kreveta spusti na pod (na zemlju) jer navodno "zemlja ga vuče sebi", pa da lakše umre.


Majasin ili lišaj ako imaš na sebi namaži ga plavim kamenom i nestaće.


Da bi kosa brže i bolje rasla mazala se zemljom ćil. Ova zemlja se prvo ispeče pa usitni te se onda upotrebljava tako što se kosa ispira vodom u kojoj je bila potopljena ova zemlja. Ćil zemlje ima u Raduši, selo blizu Tešnja, gdje se i prodavala na pijaci.


Koje dijete mati najteže rodi, tvrdi se u narodu, najlakše može ukleti. Dovoljno je samo da jednom jače uzdahne zbog njega.


Kad ko ima krajnike, isto kao i kad te boli stomak, napij se šadora (nišadora), naročito ako ti se bolest ponavlja.


Postoje dvije vrste sofri: džinnska sofra i šejtanska sofra. Ova prva je opasnija jer džinn više naudi insanu nego šejtan.


Kad uhvati bubamara djevojka je drži na ruci i kaže: "Kaži mi, šaka-bako, na koju ću se stranu udati?", pa kud baja poleti, na onu će se stranu djevojka udati.


Ako se hajvan ljeti bilo gdje ozlijedi pa muhe navale na njega, bace mu u ranu upljuvke, te se iz njih izlegu crvi koji ranu razgrizaju pa hajvana muče i ubijaju, od čega mnogo pati i nazaduje. Da se crvi unište radilo se ovako: svari se grahov list pa se onom vodom rana polijeva i crvi nestanu. Ili se rana polije gazom (petrolejom).


Ne valja da djeca idu unazad jer tako gone (tjeraju) roditelje u džehenem.


Kad se dijete sagne i viri (gleda) kroz svoje noge sluti da će dobiti brata ili sestru.


Ako roditelji nadjevaju djeci slična imena onda će imati još djece.


Kad djetetu sporo rastu zubi to znači da njegovi roditelji ne žele imati više djece.


"Sirotinji je zauhar kad joj i muha uleti u guzicu." (izreka)


Na Hidirlez u familiji gdje ima neki član čije ime počinje sa slovom A kao Admira, Adil, Ahmet..., treba da zakolje i ispeče kokoš radi kućnog berićeta te godine.


"Ako hoćeš srati bez muke pod koljena metni ruke i u vrata upri oči tad ti govno samo iskoči." (šaljiva pjesmica)