subota, 29. srpnja 2023.

Dvanaest veličanstvenih uštapa

 

Svaki puni Mjesec u godini je poseban, i svaki ima svoju osobitost. To možda najbolje znaju vještice i pagani koji skoro sve svoje spiritualne aktivnosti ravnaju upravo po lunarnim ciklusima i kretanjima. Poznavati tajne koje puni Mjesec nosi sa sobom zapravo je umijeće življenja u harmoniji sa samom prirodom i njenim silama.

Pun Mjesec u januaru poznat je kao Vučji Mjesec. Ovo je period velike smirenosti. Hladna temperatura je zaledila tlo. Rijeke i jezera su okovane ledom. Kretanje je svedeno na minimum, ali unatoč tome, ovo je trenutak velikog očekivanja. Idealno je vrijeme za planiranje novih i svježih ideja, projekata i poslova. U noći Vučjeg Mjeseca, radite rituale protjerivanja kako biste prekinuli sve spone s negativnom energijom koja vas je možda pratila od prošle godine. Uradite čarolije zaštite za tekuću godinu. Vježbajte gatanje svojom omiljenom metodom kako biste povećali uvid u ono što vas očekuje u novom periodu.

Februarski uštap naziva se Olujni Mjesec. Drugi mjesec u godini je vrijeme početaka i ponovnog rađanja što uostalom prate i prezentiraju rituali koji se izvode na praznik Imbolc. Tokom februara morate se riješiti emocionalnog prtljaga i fizičkog nereda kako biste pripremili put za nove projekte. U ovoj noći punog Mjeseca, obavite ritual pročišćavanja i bacite čini za snagu i moć.

Martovski uštap se naziva Sap Mjesec, što dolazi od naziva za tečnost odnosno sok koji cirkuliše u biljkama. To je trenutak neizvjesnosti, promjene godišnjih doba i porasta energije. Sada se sok iz korijena diže prema granama a praznik Ostara, kao proljetna ravnodnevnica, je vrlo blizu. Po prvi put u godini ovo je idealno vrijeme za prihvaćanje, izgradnju i usvajanje svih onih projekata koje planiramo izvesti u budućnosti. Izvedite ritual blagoslova i radite magiju plodnosti tokom noći punog Mjeseca.

 

ČAROLIJA SEKSUALNOG ZAVOĐENJA

U noći punog Mjeseca zapalite crvenu svijeću intenzivno misleći na osobu kod koje želite zavesti. Kada osjetite da ste u potpunosti uspjeli dozvati njen lik pred svojim zatvorenim očima tri puta ponovite gledajući u plamen svijeće: "Zapalite plamen, zažari vatru, crvena je boja želje."

Ostavite svijeću da dogori do kraja.

Sjemenski Mjesec je naziv aprilskog uštapa. To je prilika da zasijete sjeme i krenete sa realizacijom svojih poduhvata. U aprilskoj noći punog Mjeseca bacite čarolije zaštite i prosperiteta.

Majski uštap poznat je kao Cvjetni Mjesec mada bi se mogao zvati i beltanski puni Mjesec zbog istoimenog praznika kojim počinje maj. U ovo plodno vrijeme, zasijano sjeme se pretvorilo u klice koje u vašem vrstu ili rasadniku već izviruju iz zemlje. U sukladnosti sa tim trebali bi se pojaviti i prvi rezultati vaših projekata. Sada je vrijeme kada biste mogli procijeniti svoje početne uspjehe kako biste odredili gdje da pružite pomoć ili da smanjite gubitke. U uzgoju ćete rezati sadnice da biste stvorili prostor za biljke koje imaju najveći potencijal. Da biste naučili kako to učiniti okušajte se u proricanju ove noći punog Mjeseca te bacite čarolije za prosperitet.

Junski uštap je znan kao Medeni Mjesec, koji ujedno označava i proslavu ljetnjih sabata. Vaš vrt ili rasadnik i ono što je u njima trebalo bi biti okrunjeno uspjehom i sada možete preusmjeriti svoju pažnju na ljubav i druženje. U predvečerje punog Mjeseca,  prakticirajte seksualnu magiju ili izvodite čarolije privlačnosti kako biste obavijestili svemir o svojoj želji da otkrijete životnog suputnika. Ukoliko ste već u braku onda proslavite svoj brak.

Kukuruzni Mjesec je naziv koji nosi julski uštap koji simbolizira najranije promjene u sezoni žetve dok birate zrelo zrno. Za ovu noć karakteristična je takozvana radna magija koja je usredotočena na prijateljstva, zdravlje, ognjište, dom i veze u vrijeme trajanja punog Mjeseca. Obavljajte rituale zahvalnosti i ponovite svoje blagoslove. Proučite, pregledajte i izgradite odnos sa svojim Bogom i/ili Boginjom ili iznesite svoju molbu u svemir da steknete Boga i/ili Boginju.

Avgustovski uštap je Biljni Mjesec. Budući da je avgust mjesec prvog prinosa, to je i vrijeme paganskog žetvenog praznika Lammasa. U ovom trenutku želite da sakupljate svoje bilje u magične, kulinarske i medicinske svrhe tokom narednih dvanaest mjeseci. Bilje koje se dobija tokom perioda rasta i opadanja ovog Mjeseca je snažnije nego u bilo kom drugom trenutku u godini. Svaka magija koja uključuje ove biljke će biti posebno moćna. Vježbajte gatanje s listovima čaja ili runama.

Septembarski uštap naziva se Žetveni Mjesec te je on ujedno i mjesec druge žetve, ovog puta korjenastog povrća, te najavljuje praznik Mabon ili jesenju ravnodnevnicu. Sve su to dobri razlozi da u ovoj noći punog Mjeseca izvedete čarolije za prizivanje snage, kao i one  za zdravlje da biste ojačate tokom ovog najprometnijeg dijela godine ali i da se pripremite za predstojeće zimske dane.

Oktobarski uštap je najpoznatiji kao Krvavi Mjesec ili Lovčev Mjesec. Ovo je također i period treće žetve i praznika Samhaina, drevne paganske Nove godine. Sada je odlična prilika za rad sa životinjskim energijama, pošto je ovo mjesec kada je žetva postala lov kako biste bili sigurni da ima dovoljno hrane za zimu. U noći oktobarskog punog Mjeseca pokušajte pronaći vodstvo svoje životinje (totema) kako bi mogli krenuti na šamansko putovanje.

Novembarski uštap mnogi nazivaju Snježni Mjesec ili Drveni Mjesec. Dok traje izvedite čarolije protjerivanja zla i zaštite. U ovom trenutku uklonite svu negativnu energiju iz svog života te mirna srca i čiste savjesti pređite u zimu.

Decembarski uštap naziva se Hrastov Mjesec jer je ovo vrijeme badnjaka. Točak godine se vraća na duže dane sa kraćim noćima. U  noći punog Mjeseca izvodite magiju koja se odnosi na porodicu, zdravlje i dom.

 

PLAVI I CRNI MJESEC

Kao što smo vidjeli iz teksta u svakom kalendarskom mjesecu obično postoji po jedan puni Mjesec. No, nekada nije tako pa imamo još neke druge a koji se nazivaju Plavi i Crni Mjesec. Za početak treba kazati kako postoje dva objašnjenja za Plavi Mjesec. U skladu sa novijom definicijom, termin "Plavi Mjesec" se koristi da opiše jedan od ovih dodatnih uštapa u kalendarskom mjesecu. Naime, da bi se dogodio Plavi Mjesec, prvi od uštapa mora se desiti na ili blizu početka kalendarskog mjeseca, tako da se onaj drugi dogodi u istom mjesecu, pri njegovom kraju. Ranija objašnjenja tvrdila su da se Plavi Mjesec događa kada se u jednom tromjesečju dese četiri puna Mjeseca. No, zapravo, Plavi Mjesec se dogodi kada se uštap sa svojim lunarnim periodom od 29 dana pojavi dva puta u istom kalendarskom mjesecu, zbog raspona od 31. dana u tom mjesecu. Mnogi ezoteričari dijele mišljenje da je Plavi Mjesec savršeni trenutak za ostvarenje bilo koje namjere pa je pogodan za ljubavnu magiju.

Crni Mjesec se pojavi ukoliko postoje dvije nove ili tamne mjesečeve faze u jednom kalendarskom mjesecu. Kaže se da je svaki Crni Mjesec period velike energije unutar duhovnog svijeta i sva magija koja se izvodi tokom tog vremena je posebno moćna.