četvrtak, 30. travnja 2020.

Magijske lutkice i kako se zaštititi od njih

Upotreba magijskih lutkica seže do sivila čovječanstva kroz ritualnu praksu mnogih starih naroda a možda nama najpoznatija je voodoo tradicija, čije je lutkice proslavio Hollywood, i učinio poznatim u cijelom svijetu.

Među najstarijim zapisanim primjerima korištenja magijskih figura, u cilju da se nekome nanese zlo, nalazi se onaj koji opisuje slučaj zavjere protiv Ramzesa III. Faraon je postao toliko omražen da ga je nekoliicina dvorskih dama i viših oficira namjeravalo da ukloni i na njegovo mjesto postave nekog Pen-ta-urta. Da bi svoj plan sproveli u djelo unajmili su poznatog čarobnjaka zvanog Hui i predali mu Knjigu o magiji iz Kraljevske biblioteke u Tebi, naredivši mu da čarolijama usmrti faraona i njegove bliske saradnike. Hui je napravio voštane figure vladara i njegovih vjernih sluga i po njima ispisao imena. Nad figuricama je potom izveo magijski obred te nakon što je omađijao nekog čovjeka iz palate naredio mu je da ih odnese i ostavi blizu faraonovih odaja, kako bi iz neposredne blizine uništile njegovo psihičko i fizičko zdravlje. Međutim, zavjera je otkrivena, učesnici su uhapšeni i jedanaest sudaca im je sudilo zbog veleizdaje. Epilog čitavog slučaja je bio takav da je blizu pedesetero ljudi pogubljeno a nekima od njih je omogućeno da izvedu samoubistvo.

No, ovo svakako nije usamljen primjer nego se kroz povijest pronalaze slične predaje skoro kod svih naroda svijeta u pismenom ili usmenom obliku. Tokom 16.vijeka ostalo je zapisano kako je veliku uzbunu u Engleskoj, za vrijeme vladavine kraljice Elizabete, izazvao pronalazak figurice Njenog Veličanstva probodene iglom kroz grudi, u vrtu zgrade advokatskih kancelarija. Odmah se posumnjalo da smrt kraljevske glave želi neka vještica ili vještac, te je kod kraljice pozvan njen savjetnik dr. John Dee, poznati okultist i alhemičar, da otkloni zlo i zaštiti vladaricu Engleske.

U ezoterijskom smislu figurica predstavlja minijaturnu verziju čovjeka, koja je u tom obliku podložna okultnoj manipulaciji. Naime, djelujući na lutku čarobnjak putem astralnog nivoa vrši uticaj na ljudsko biće. Također, magijsku figuricu vješto zamjenjuje i fotografija, sa tim da se na njoj osoba treba vidjeti u cjelosti, od glave do pete, i da osim nje nema nikog drugog na slici. Prije nego li se figurica ili slika počnu ubadati sa iglama izgovori se unazad molitva Oče naš. Po vjerovanju, na takav način se priziva sam đavo i dobija od njega pomoć.

U nedostatku figurice ili slike kod Arapa je praksa da se na listu papira nacrta ljudska figura, te se pored nje ili u njoj napiše ime osoba koju ona predstavlja. Papir se okrene naopako, tako da glava figure bude dolje a noge gore, i zakuca na zid ili vrata. Nakon što se izgovore određene magijske riječi zagrije se gvozdena igla u vatri i čim se njen vrh usije papir se bode vodeći računa da se iglom probušena rupe nalazi na grudima figure. U isto vrijeme se govori:

Probodi njegovo tijelo,
isto kao što ova igla probija papir,
i uzmi mu san.

Prema vjerovanju, odmah nakon toga žrtva čaranja počinje da osjeća probade po tijelu, zajedno sa užarenim bolom koji je izazvala usijana igla, i nalazi se u agoniji sve dok je igla zabodena u papir. Čim se igla izvuče, žrtva osjeti olakšanje, ali ako se ostavi zabodena, on navodno umire.

Kada se čara za ljubavno spajanje ili razdvajanje onda se koriste dvije figurice. Kod rumunskih Cigana vračara koja želi onemogućiti ženidbu nekog momka tajno ga prati, kako bi pronašla otisak njegove cipele, i iz njega uzela malo zemlje. Dobijenu zemlju pomiješa bi sa solju i voskom pa napravila od te smjese dvije ljudske figurice odnosno muškarca i ženu. Figure potom stavi u dva lončića i nosi ih zakopati na vrh dva brda govoreći pri zakopavanju:

Kada se ova dva brda međusobno sastali,
neka se onda sastanu taj i ta kao muž i žena.



Odbrana od magije

Prema tajnim upustvima u unutrašnjosti svake figurice mora se naći neki lični dio osobe koju predstavlja poput končića odjeće, pramen kose, komadić nokta, malo pljuvačke ili sperme, zemlje iz otiska stope i tome sličnoga. Time se, naime, stvara magijska konekcija pa lutkica postaje podložna djelovanju na stvarnu osobu.

Nakon modeliranja lutke ona se ritualno probada. To se uvijek radi ciljano, na primjer, probode li se kroz dio tijela na kom se nalaze genitalije čarobni učinak će izazvati impotenciju kod te osobe. Lutkica se umjesto iglama može izbosti i trnjem a prvi simptomi koji se javljaju kod osobe koja je meta navedenog čaranja jeste neobjašnjiva tuga, gubitak apetita ili težine, bezvoljnost i česte pojave temperature. Naravno, najčešći su simptomi pojava neobjašnjivih bolova po tijelu, koji iznenada dođu i prođu. U drugim slučajevima lutka se zakopa u ugalj, kako bi izazvala groznicu u tijelu žrtve.

No, ni samo probadanje nije izuzeto od određenih pravila. Naime, kada se igle ubadaju u lutku mora se paziti da se međusobno ne dodiruju, pošto se u tom slučaju poništava efekat djelovanja. Isto tako, naivno bi bilo pomisliti da se ovakvom magijskom praksom može baviti bilo ko. Samo pojedinci sa određenim predispozicijama mogu uspješno čarati nad lutkama. Naime, osnovno pravilo uspješnog rada jeste moć jake koncentracije i upečatljive vizualizacije, bez čega nema ni rezultata. Isprazno ubadanje lutke i izgovaranje magijske formule neće proizvesti nikakav efekat.

Ako se lutkica uspije pronaći, što je vrlo moguće pošto se uvijek podmeće u neposrednu blizinu žrtve, onda treba iz nje izvući igle ili trnje i tako se osloboditi boli ili blokiranosti. Po tvrdnji nekih argentinskih vještica svaki put kada se izvuče neka od igli omađijani osjeti manju reakciju u svom tijelu poput blagog podrhtavanja.

Kako ne biste postali metom čaranja na sliku ili preko figurica morate stalno nositi na sebi neki dio odjeće preokrenut naopako te kuću, a posebno sobu u kojoj spavate, prskati sa vinskim octom. Na ovaj način zaustavljate prodor negativne energije iz astrala i slabite moć vještice ili čarobnjaka koji se okomio na vas.


Lutkice za zdravlje

Međutim, treba naglasiti kako lutkice nisu isključivo rekvizit crne magije ili one ljubavne, već i pouzdano sredstvo liječenja. Izrada rontobabu ili čarobnih lutkica poznata je u mađarskom kultu čaranja i bajanja kao jednostavan instrument u ritualima ozdravljenja. Podaci o njihovoj upotrebi mogu se pronaći u nekoliko muzejski etnografskih zbirki u Mađarskoj. Tokom jednog svog izleta na područje Tiszalgara etnolog Vilmos Dioszegi prikupio je devet takvih lutaka koje se danas čuvaju u Etnografskom muzeju u Budimpešti.

Upotreba lutkica je šarolika i prepuna ritualnih pokreta poput onih kada bolesnik oko lutki pravi krugove a nakon toga ih baca lijevom rukom preko svog lijevog ramena na raskršće. Sve to mora obaviti u ponoć ili pred samu zoru. Na jugozapadu Mađarske u mjestu Zala zabilježen je zanimljiv slučaj liječenja nimfomanije. Naime, žena koja pati od izraženog seksualnog nagona pravi devet malih lutaka od bijelog platna, skriva ih pod suknju i odlazi do obale rijeke. Tu ih spusti niz noge u vodu, jednu po jednu, svaki put govoreći:

Ova bolest neka se vrati samo onda
kada ja uzmem ove lutke iz vode.
Tako i nikako drugačije!

nedjelja, 12. travnja 2020.

Magija Karpata - moćna biljka za ljubav

Magija Karpata - moćna biljka za ljubav

Matraguna je jedna od najpoznatijih biljaka u rumunjskom kultu čaranja i bajanja. Zbog sličnosti naziva mnogi etnolozi su pogrešno matragunu dovodili u vezu sa mandragorom, no svakako nije riječ o istoj biljci. Na našem prostoru matraguna se naziva bunika ili velebilje, latinskog naziva Atropa belladonna, i spada u red otrovnih biljaka, čemu svjedoče pojedini narodni nazivi poput bunika, norica, pomamnica. Za ludog čovjeka se i danas običava reći: “ bulazni kao da se najeo bunike!” Njen stručni naziv mješavina je grčko-talijanskih riječi: Atropa dolazi od grčke riječi “atropos” sa značenjem “neumoljiv” a belladonna ili talijanski “lijepa žena” dano je zato što su u doba renesanse djevojke pile sok ove biljke kako bi proširile zjenice, što se tada smatralo vrlo privlačnim, unatoč tome što su mnoge od njih oslijepile. Stoga je važno još jednom, na samom početku teksta, naglasiti kako je bunika krajnje otrovna i haluciogena biljka te treba biti jako oprezan u dodiru sa njome.

Zbog čega je ovoj biljci u rumunjskom folkloru data tolika pažnja nije posve jasno, osim da je njen kult vrlo star i datira prije 14.vijeka, odnosno prije potpune dominacije kršćanstva među tomošnjim narodom. Vjerovatno je zahvaljujući relativno dugom odsustvu monoteizma među Rumunima, u ovom dijelu Evrope, najbolje očuvana paganska tradicija i mnoštvo zanimljivih drevnih običaja i vjerovanja. Za matragunu pojedini antropolozi, pa i sam Mircea Eliade, smatraju da personificira neko drevno žensko božanstvo starih Dačana kome su se oni klanjali, prinosili žrtve i molili.

Matraguna se zbog toga najviše smatra biljkom za ljubav, čiji će korijen omogućiti djevojkama skorašnju udaju. Najbolji period za berbu matraguna je razdoblje između polovine aprila pa sve do kraja maja, mada se može ubirati i u ljetnjim mjesecima. Po nju najčešće odlaze stručna lica odnosno babe vračare noseći tom prilikom i darove: jaja blagoslovljena u crkvi, baklavu, sarmu, rakiju, vino, i tome slično.

Međutim, u pohode se ne ide tek tako nego se cio odlazak pomno isplanira bar nekoliko dana unaprijed. Vračara prvo locira matragunu negdje u šumi i oko nje veže crvenu vrpcu, čime ju je prisvojila i označila za ritual. Na dan berbe uvijek se kreće rano ujutro, prije sunčeva izlaska. Bilo da ide sama ili u društvu drugih žena strogo se drži pravila prema kojem se direktno, bez skretanja, odlazi do biljke. Zemlja oko matragune se pažljivo okopa, odvoji se od korijena, koji je mesnat i blijedožućkaste boje, te se biljka pažljivo položi na tlo. Svuda uokolo nje se poreda donešena hrana i piće. Zatim slijedi svečani dio: prisutni igraju oko biljke, vesele se, jedu, piju te se grle i ljube. Pred kraj veselja počinju pričati o osobi kojoj je matraguna namjenjena, kao i o cilju rituala: berićet u poslu, dobar ugled u mjestu, naročito ako ta osoba kandidira za neku službenu poziciju, za obilnije mlijeko stoke i tako dalje.

Ukoliko su, pak, u berbu matragune otišle dvije djevojke, onda se one pored nje poljube i nježno miluju između sebe govoreći:

Matraguno, matraguno,
udaj me za mjesec dana,
jer ako me ti ne udaš,
vratiću se i uništiti te!

U nekim drugim ritualnim obraćanjima djevojke su milostivije prema biljki pa govore ovako:

Matraguno, matraguno,
udaj me za mjesec dana,
ako ne u ovom, onda barem u slijedećem,
ali udaj me kako god bilo.

U rumunjskoj pokrajini Turde, djevojke koje žele biti češće pozivane na ples, kako bi što lakše pronašle budućeg muža, odlaze zagrljene u ponoć do obližnje matragune, skidaju se te joj se klanjaju tri puta. Svaka sa sobom nosi jedan srebrni novčić. Ovaj ritual je prepun magijske simbolike plodnosti i u njemu se pazi da novčić dodiruje i jezik i zube. Djevojke se naginju iznad matragune, ali tako da je ne dodiruju rukama, te otkidaju zubima nekoliko listova i polako ih polažu na kovanicu. Nakon toga vraćaju se kući zagrljene i veselo pomjerajući tijelo, pazeći da ih neko ne vidi, prije nego što ih uhvati svijetlost dana. Vjeruje se da ukoliko kod sebe imaju list matragune  umotan u maramici, bez da su ga dodirivale rukama, biće češće pozivane na ples te će se lakše udati.

Drugdje, u istoj pokrajini, djevojke odlaze u ponoć, dvije po dvije, zagrljene, gole i raspuštene kose do obližnje matragune. Došavši do biljke, legnu jedna na drugu i rukom otkinu list. Onda se vraćaju, uvijek u dobrom raspoloženju, zagrljene i rasplesane, te ostavljaju list da se suši sve dok se ne pretvori u prah. Nakon toga u nekom mlinu preokrenutom rukom ukradu malo brašna, kojeg stavljaju u preokrenuto sito. Sa tim brašnom, listom matragune i malo meda zamjese tijesto i puste ga da se ukiseli. Tada je spremno za čaranje koje se izvodi tako da se po malo kiselog tijesta tajno stavi u rakiju, čaj, kafu ili kolač muškarca čiju ljubav žele dobiti.

U mjestu Triteni de Sus ritual berbe matragune je drugačiji; četiri djevojke koje žele biti primjećene na seoskom plesu odlaze ubrati biljku, baju nad njom te je na kraju zakopaju po sredini puta, gdje zatim plešu gole. Dok one plešu, četvero djece stoji u blizini te u njihovo ime obraćaju se povišenim glasom duhu biljke:

Matraguno, Dobra Majko,
udaj me u ovom mjesecu,
ako ne u ovom, onda barem u idućem
samo da ne ostanem više djevojkom.

U ritualu ubiranja matragune, prisutnost djece uz djevojke pronalazi se sporadično u rumunjskoj tradiciji. Najčešće je slučaj da dvije mlade djevojke u pratnji neke starice odlaze u berbu. Drugdje je par djevojaka zamjenjen sa parom djece: ovaj običaj registriran je u pokrajini Bakau. Stara i iskusna vračara odlazi u šumu sa prvim svitanjem u pratnji dviju mladih žena, ili jednostavno dvoje djece, obično dječaka i djevojčice, kako bi je prvo svijetlo odvelo do biljke. Oni ne idu praznih ruku već nose sa sobom vina i hrane. Kad pronađu biljku, djeca jedu, piju, grle se, poljube i nježno pričaju oko nje dok vračara izgovara bajanje. Čim ona završi sa mađijanjem, ustaju i plešu oko matragune, dok je vračara oprezno iskopa kako ne bi polomila niti jedan dio korijena ili samu biljku.

Matraguna je osim ljubavnog posrednika i dobro znani erotski stimulans. Stoga udate žene, kako bi izazvale muževu strast i ljubav, pri berbi matragune u potpunosti skinu odjeću sa sebe. Kada tako nage izvade korijen biljke iz zemlje u tu rupu stave nekoliko kocki šećera, neparan broj kovanica te po tome zaliju vinom. Sa vinom se također polije i sama matraguna.

Nakon što su svi učesnici magijskog pohoda obavili svoje zadatke, nakon konzumiranja hrane i ritualnih radnji, obavezno je da žene korijen sakriju ispod odjeće, noseći ga kući na grudima. Naime, niko nepozvan ne smije znati koja od prisutnih osoba nosi matragunu. Baš zbog tog razloga žene se na povratku ponašaju iznimno pristojno prema prolaznicima te svakoga pozdravljaju. Među rumunjskim narodom, možda iz čiste zlobe i ljubomore ili pak straha od čaranja, za one koji vade korijen matragune ne postoji lijepo mišljenje. Vjeruje se da ako neko od seljana zna koja žena nosi korijen uza se, odmah nakon njenog prolaska putem diskutira se o njoj, iznose se oštri komentari i uvrede, ili čak baca kamenjem za njom, što ima direktni uticaj i na samu matragunu koja će onda dati sasvim suprotan učinak od željenog.

ponedjeljak, 6. travnja 2020.

SKIDANJE CRNE MAGIJE I PROKLESTVA PREKO FOTOGRAFIJE

RJEŠITE SE MAGIJE BEZ IČIJE POMOĆI

LJUBAVNA MAGIJA - kako natjerati željenu osobu da dođe

Mrtvačka magija

U balkanskoj magiji oduvijek se smatralo najfamoznijim i time najmoćnijim ono čaranje koje se izvodilo sa predmetima uzetim sa mrtvaca. Bilo da je riječ o kosi ili noktima pokojnika, njegovom prstenu ili pak prljavoj vodi sa kojom se oprao u efikasnost poduzetih magija se nije niti malo sumnjalo. Koliko je tu zapravo riječ o sugestiji tojest klasičnom ljudskom strahu pred smrću i preminulima a koliko o stvarnoj magijskoj moći teško je dokučiti. No, sve je to kumovalo da takozvana mrtvačka magija zasjedne na sam tron u narodnom kultu vračanja i bajanja.


Tajne mrtvačkog prstena 

Mrtvački prsten u balkanskoj magiji naziva se onaj prsten koji je skinut sa ruke umrle osobe. Njemu se od davnina pridaju posebne i nadasve čarobne moći pa je zbog toga cjenjen među onima koji se bave mađijanjem. Sa njim pojedina lica izvode različite okultne manipulacije i rituale. U namjeri da se osvoji željena osoba neopaženo se pogleda kroz mrtvački prsten, no osim toga, on također pomaže da se dobije sudska parnica ili završi ispit. Također, poznato je i kako rastjeruje kućne učine ili čarke. Naime, držeći ga na oku pronese se cijelom kućom, kako bi svojom volšebnom snagom poništio sve sihire rađene na dom i familiju.

U ljubavnoj magiji mrtvački prsten je vrijedno pomagalo za privlačenje partnera ali i njegovo udaljavanje. Po kazivanju stravarke Nisvete iz Zenice ako se tri puta kroz njega progleda željena osoba, kada je okrenuta k vama, privlači se ljubav no progleda li se u trenutku dok je okrenuta leđima udaljit ćete je od sebe.

Mrtvački prsten također ima iscjeliteljski potencijal naročito u liječenju teških ili nepoznatih bolesti. Stoga ne treba čuditi da kao takav ima status svetinje u onoj kući koja ga posjeduje. Treba naglasiti kako se oko njega vezuju i pojedini tabui poput onoga da se prsten nikada ne nosi na ruci nego se čuva u nekoj kutijici i koristi samo po potrebi. Isto tako, ne smije se prati niti dugo izlagati Suncu.


Kad ovaj mrtvac oživi 

Primjetno je kako se u čaranju sa ljudskim lešem posebna pažnja pridaje izravnom kontaktu mrtvaca i rekvizita. Na području Maroka i Alžira žene držeći ruku mrtve osobe njome zamjese kuskus koji potom daju muževima u namjeri da ih oni vole i budu smrtno vezani za njih.

Osobito je raširena praksa diskretnog ostavljanja pod pokojnikovu glavu određenog predmeta. Tog se običaja redovito pridržavaju naročito pakosne mađijarke želeći na njih prenijeti dio mrtvila te ih nakon toga koristiti u praksi čaranja.

Po Rumuniji pojedine mađijarke umiju pod glavu mrtve osobe ostaviti malo kukuruznog brašna da prenoći da bi ga nakon toga poturile mužu u hrani a sve u želji da od njega učine tihog i poslušnog supružnika. S druge strane ukoliko se pak htjela upropastiti poslovna konkurencija onda se umjesto kukuruznog brašna turila neka novčanica kojom će se kod konkurencije naknadno nešto kupovati i tako dalje.

No, nisu se oko mrtvaca vrzmale samo stare žene nego i ogorčene djevojke. Ona koja je bila ostavljena ili prevarena gledala je priliku da ostane nekoliko minuta nasamo s mrtvacem pa bi oko njega prošla tri puta u krug držeći u rukama otključan katanac. Dok bi kružila govorila bi:

Kada ovaj mrtvac oživi i ustane
i kada se ovaj katanac otključa
tada neka se taj i taj oženi.

Na trećem kruženju i ponavljanju djevojka bi katanac zaključala i brzo napustila sobu odnoseći svoj rekvizit zakopati u šumu ili u vinograd.

Ništa zanimljivije nije niti ljubavno čaranje, zabilježeno kod ciganskog naroda, sa minijaturnom slikom osobe koja se želi začarati, tako što bi se fotografija diskretno ugurala mrtvacu u usta.
Navodno, osoba čija je slika "umiraće" od ljubavi za onim čije je ime Ciganka pominjala dok je izvodila čarobni postupak.


Mrtvačka voda i crni džin

Upotreba prljave vode kojom se okupao pokojnik kao glavnog sastojka mnogih čaranja najzanimljiviji  je segment mrtvačke magije. No, prije toga potrebno je istražiti njenu pozadinu kako bi nam bilo jasnije na čemu se ona temelji. Prema kazivanju naroda pranje mrtvaca privlači zle duhove koji se doslovno lijepe za njegovo hladno tijelo. Zbog toga se od davnina dio dvorišta na kom se obavilo pranje smatralo kontaminiranim uz izričitu zabranu prolaska preko njega narednih 40 dana, naročito u noćno vrijeme. Upozoravalo se kako na tom mjestu borave džini koji ljudima mogu izazvati razne duševne i fizičke bolesti.

Pošto nije lako doći u posjed mrtvačke vode ona je među najcjenjenijim rekvizitima u arsenalu svake mađijarke. Do nje pokušavaju doći i obična lica obrazlažući to pred drugima zadnjom opcijom da izlječe nekog alkoholičara u familiji ili smire agresivnog muža no u pozadini te priče najčešće se krije - ljubavna magija. Naime, tvrdi se da nema jače i sigurnije vradžbine za ljubav od one sa ovom magijskom tečnošću. Po starom receptu nekoliko kapi ulije se u čašu obične vode i uz tajanstvene riječi servira željenoj osobi. Čim vodu popije, navodno, u tu osobu ulazi takozvani crni džin kojeg iz tijela začarane osobe može protjerati samo onaj ko je čarke i radio.

Sljedeći vrlo cjenjen i tražen rekvizit je sapun korišten pri kupanju mrtvaca. U narodu se još uvijek može čuti kako se nekada taj sapun plaćao dukatima zbog vjerovanja u njegovu volšebnu moć. U Cazinskoj krajini egzistira vjerovanje da mrtvački sapun može pomoći osobama koje pate od teških kožnih oboljenja poput psorijaze ukoliko se kupaju s njim. Osim te ljekovite svrhe pridavale su mu se i druge osobitosti. On se poturao kćerki ili sinu da se njime umiju ako ih se željelo odvojiti od nepoželjnog mladića ili djevojke. Navodno, čim bi se zaljubljena djevojka umila tim sapunom u njoj bi umrla sva ljubav prema muškarcu kojeg je do tada jako voljela.

Zbog svega do sada rečenog prljava voda od kupanja mrtvaca i sapun se strogo čuvaju od tuđih ruku i nakon sahrane brzo bi se iskopala rupa u zemlji i u nju prolila voda te bacio sapun. Rupa bi se zatim zatrpala zemljom a po površini nabacalo trnje, žeravice i vrućeg pepela.


Čaranje nad grobom 

Zakopavanjem mrtvaca ne prestaje magijska potreba za njim. Naime, svježi grob odnosno onaj u kojem leži neki mrtvac unutar 40 dana od sahrane oduvijek je bio meta svih mađijara koji su se htjeli okoristiti njegovom tajanstvenom moći. Po kazivanju pojedinih mađijarki iako mrtvo tijelo više ne posjeduje dušu - esenciju života - u njemu se još uvijek nalazi životne energije akumulirane u krvi, mesu i kostima. Kako se demonska ili džinska bića hrane tom energijom ljudski leš im je iznimno zanimljiv pa oni vrlo rado pohode grob.

U klasičnom slučaju mađijar ili vještica da bi napravili vradžbinu i usmjerili je na nekoga moraju prizivati zle duhove i čekati da im se ovi odazovu, što dosta puta ne urodi željenim rezultatom. No, ovdje, u svježem grobu, džini su već prisutni i nije ih potrebno prizivati te se u tome krije odgovor zbog čega su svježi grobovi česta meta onih koji se bave čaranjem. U takve grobove obično se zakopavaju lične stvari ukradene od žrtve uz nezaobilazno bajanje.

Preokreni odjeću protiv zla

U balkanskoj magiji se oduvijek upozoravalo kako se najveći broj vradžbina radi na odjeći žrtve. Upravo iz tog razloga vjerovalo se da svoju robu nikako ne valja posuđivati posebno osobama van kuće. Ono što posudite slobodno i halalite da bi se na taj način doslovno odrekli te odjeće i prekinuli svaku poveznicu sa njom. Odjeća natopljena znojem tojest ona neoprana naročito je pogodna za mađijanje. Ništa manje nije neprikladna niti oprana odjeća koja se ukrade sa štrika ili nasijeca makazama, primjerice navlake sa posteljine čime se magija usmjerava na bračni razdor i mržnju.

Nerjetko se prilikom mađijanja sa odjećom u njen porub ušiva obajani končić ili se, na primjer, sa košulje odstrani dugme i zašije neko novo, koje nije identično sa ostalima. Naročito jake vradžbine se podmeću u odjeću koja se rjetko ili nikako ne pere poput kožne jakne i tu svakako treba biti oprezan.
Ništa manje nisu opasne čarke kada sa ukradena odjeća ukopa u neki stari grob i tu ostavi da istruhne.

Po vjerovanju svih regionalnih naroda magija se najčešće radi na svadbama i sahranama, ondje gdje su ljudske emocije izraženije nego obično, što čini pojedince u tim trenucima posebno ranjivima i pogodnim za magijski napad. Stoga se od davnina prakticirao neki od mnogobrojnih rituala zaštite prije odlaska na navedeno. Mnoge žene sklone su da kao protumjeru obuku preokrenute crvene gaćice, da bi se na taj način zaštitile od eventualnih vradžbina, koje bi neka zla duša radila na pogrebu ili u svatovima.

Manipulacijom tojest preokretanjem odjeće mjenja se polaritet čovjekove energije i onaj dio koji je bio uz kožu sada je okrenut od nje, nema više tako bliskog kontakta, i samim time preuzima osnovnu funkciju odjeće da štiti i čuva ljudsko tijelo. Naravno, taj gest je također i simboličan - ideja je da se okretanjem odjeće doslovno preokrene i tuđe zlo te tako vrati nazad. Čak bi se moglo konstatirati kako je tu riječ i o jednoj vrsti obmane za samo zlo i onoga ko ga šalje.

Generalno se smatra da ukoliko se ciljano obuče neki dio odjeće naopako poput potkošulje, gaća ili čarapa da tu osobu ne može pogoditi urok a ni crna magija. Isto tako, navuče li neko sasvim slučajno neki dio robe na sebe vjeruje se kako se tim činom nesvjesno oslobodio nečega lošeg.

Postoje i drugačija vjerovanja, naime, u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine se misli da slučajno obuči naopako odjeću znači iznenadnu radost dok drugdje se pak tumači da to nije dobro "jer će se sav svijet na tebe izvrtati" odnosno osoba će upadati u neprilike.

Ljubavna magija 

Stravarka Fatima iz Velike Kladuše je preporučivala da se prije odlaska na put preokrene nešto od robe i obuče kako bi tokom puta "bio od jedne pameti" tojest sabran i fokusiran. Također, djevojkama je savjetovala da pred ljubavni susret preokrenu potkošulju i obuku je govoreći ovako:

Ja obuče potkošulju,
a ne prevrnu potkošulju
već svome dragome pamet,
sa božijim emerom a mojim sepom amin veledalin.

U Sarajevu su pojedine stravarke i mađijarke na glasu savjetovale ljubavnice, koje su željele da muž ostavi suprugu, neka nakon odnosa s njim obuku ljubavnikove gaće i nose ih sedam dana. Po drugim mjestima se običavala vezati u čvor muška i ženska čarapa govoreći:

Ja ne vežem čarape nego tebe za sebe,
kad moja ruka odveže ovaj čvor
tada se ja i ti odvezali jedno od drugoga, akobogda amin.

Postoje i mnogo opasnije čarke od ovih. Žena koja bi htjela učiniti muža vjernim gledala bi priliku da se zatekne negdje gdje je upravo umrla neka osoba. Tajno bi, da niko ne opazi, ubola mrtvo tijelo 21 put a onda tu iglu ostavila da se osuši u hladu. Iza toga bi uvukla u nju konac i prošila nevjernom mužu košulju ili jaknu u onom skrivenom dijelu poruba. Vjerovalo se da će nakon što on obuče omađijanu odjeću u njemu umrijeti svaka želja za bludništvom.


Lijek se mora platiti 

Tradicionalno se na našim prostorima preokretanje odjeće oduvijek prvenstveno dovodilo u vezu odbrane novorođenčadi pred urokljivim očima. Naime, kako bi malu djecu zaštitile od zlog pogleda brižne majke su im u prošlosti namjerno oblačile jednu čarapu naopako ili pak kapicu na glavi. Tom simpatičnom gestom privlačile bi pažnju prisutnih lica i na taj način skretale onaj prvi i najopasniji pogled urokljive osobe. No, ovdje magična osobitost odjeće ne prestaje. U Velikoj Kladuši se vjeruje kako će se djeca međusobno više voljeti i slagati ako im mati bude oblačila istu odjeću odnosno ono što je neki dan nosilo jedno dijete obuče drugome i tako redom.

Odjeća također može biti zamjena za čovjeka i u ritualima liječenja. Još od ilirskih vremena pa sve do sredine dvadesetog vijeka u Bosni i Hercegovini praktikovao se ritual nošenja odjeće nekog bolesnika na izvor gdje se ostavljao obješen na obližnje drvo. U izvorsku vodu se u bolesnikovo ime i za njegovo ozdravljenje bacao novac ili se negdje pokraj ostavljao simboličan dar. Naime, još su naš preci Iliri hodočastili na izvore kako bi ostavljanjem darova bogu Bindu molili ga za ozdravljenje. Bolesnici bi se u rano jutro umivali izvorskom vodom, kupali se njome i pili je a onda na povratku kući ostavljali znakove zahvale. Iz tog vremena zadržala se i izreka koju i danas navode stravarke "da se svaki lijek mora platiti da bi bio djelotvoran".

Postojali su i drugi obredi. Neki dio bolesnikove robe odnosio se kod bule ili stravarke da na njega nauči molitve i dove pa bi je onda bolesnik oblačio i prespavao u njoj. Na odjeću se isto tako salivala i straha, posebno ako se praktikovala za malo dijete.

Pod ruku svemu do sada napisanom korisno se osvrnuti i na pojedine metode zaštite duševnog zdravlja koje možemo samostalno prakticirati. Naime, po savjetu bosanskih stravarki odjeću je potrebno s vremena na vrijeme protresti nekoliko puta iznad vatre govoreći:

Ne tresem odjeću
već otresam zlo sa sebe!

I za kraj interesantno je za navesti kako se duž Cazinske krajine vjeruje da ne valja prelaziti preko svoje odjeće koja leži na podu, pošto se od toga mladoj osobi može "zatvoriti sreća". Za onog ko to čini, tvrdi se, da neće imati uspjeha u ljubavi i pronalasku životnog partnera.

Vrati magiju nazad

Dok se po kazivanju običnog naroda vradžbine vrlo lako prave i skidaju, te su zbog toga navodno vrlo raširene, među onima koji se doista razumiju u magiju i način njenog funkcioniranja vlada potpuno suprotno mišljenje. Niko od upućenih ne misli da je magija jednostavna vještina kojom se može baviti bilo ko, niti da je čarke lako napraviti. Isto tako, niko od njih nije niti mišljenja da se crna magija, kada se jednom ustanovi kod nekog pojedinca, može eliminira bez puno truda.

Brojni su primjeri neuspješnog skidanja vradžbina kroz obično učenje ili bajanje nad vodom, ponavljanjem molitvi, salivanjem olova ili pisanjem zapisa. To se posebno odnosi na one magije koje su u svom destruktivnom pohodu ozbiljno narušile ljudsko zdravlje. Osim toga, nerjetko se zna dogoditi da se skinute magije ponovo, skoro automatski, vrate na žrtvu nakon nekog kraćeg perioda.

Zbog svega rečenog stanje omađijanosti ne smije se olako shvatati niti podcjenjivati. Stoga, svi oni slučajevi kada su dušmanske čarke prouzročile ozbiljne zdravstvene i psihičke teškoće kod nekog pojedinca traže poseban angažman, koji se bazira na tome da se crna magija doslovno protjera sa žrtve i vrati pošiljatelju.

U borbi protiv crnomagijaša treba slijediti neka osnovna pravila kako bi poduzeto imalo svoju efikasnost. Naime, na magiju i na one koji je rade izravno se napada baš u vremenu kada se vradžbine tradicionalno spravljaju i bacaju a to je period od ponoći do zore. Naravno, da bi se upustila u ovu bitku osoba mora posjedovati određeno znanje, koje je pored hrabrosti i čvrste volje, najvažniji segment uspješnog rada.

Kada se obred protjerivanja započne on se nipošto ne smije prekidati ili ostavljati nezavršenim. I u prvom i u drugom slučaju zli duhovi, poznati kao sluge magije, to će protumačiti znakom slabosti i bez oklijevanja napasti osobu. Postoji mnogo načina da ova spiritualna bića naštete čovjeku od onih direktnih kada osoba osjeti gušenje, napade panike, jake bolove i oštro bockanje po tijelu, do vrlo perfidnih napada u periodu spavanja i opšte nemoći  tijela.


Uz božiju moć i pomoć vraćam

U Bosni i Hercegovini među najpoznatijim obredima vraćanja čarki nazad vračari jeste onaj koji se izvodi sa ponedjeljka na utorak pomoću kokošijeg jajeta i nezagašenog kreča. Osoba koja se želi osloboditi magije te je vratiti nazad vještici ili čarobnjaku nabavi kilo nezagašenog kreča, jedno svježe kokošije jaje, po mogućnosti od crne kokoške, mada nije uvjet, te štap od gloga. Kreč se stavi u metalnu posudu a u njenu sredinu postavi se jaje. Također, osoba se mora pomokriti u neku posudu i tu mokraću sačuvati za ritual.

Nakon što se okupa ili uzme abdest žrtva magije okrene se tijelom na tri strane svijeta, nakloni se i gledajući u svaku od njih prouči po molitvu, to može biti prva kur'anska molitva ili ukoliko je osoba druga vjere molitva Oče naš. Četvrta strana svijeta uvijek se ostavlja slobodnom kako bi u njenom pravcu osoba sjela na pod i postavila ispred sebe posudu sa krečom i mokraćom. Svuda uokolo jajeta izlije se ona pripremljena mokraća i glogovim štapom se mješa kreč u krug, u pravcu kazaljke na satu, stalno govoreći:

Dragi Bože, ja ne znam
ko je meni magiju namjenio i radio,
to znaš samo Ti, ali ko god da je
ja mu sad uz tvoju moć i pomoć vraćam nazad.
Amin, amin!

Žrtva magije neprestano mješa kreč glogovim štapom u krug, oko jajeta, i ponavlja navedeno basmu sve do trenutka dok jaje ne pukne samo od sebe. Time je ritual okončan i magija je vraćena onome ko ju je radio. Poslije toga osoba prevrne neki dio odjeće na sebi naopako i ode spavati. Sutradan se kreč i jaje, zajedno sa glogovim štapom, odnese do neke rijeke ili potoka i baci niz vodu.

No, nisu svi rituali vraćanja magije ovako bezazleni i jednostavni. Slušajući kazivanja pojedinih bosanskih stravarki, ali i samih žrtvi magije, došao sam do zaključka kako je među najopasnijim obredima slanja čarki nazad onaj kojim se vračara ili crnomagijaš kažnjavaju smrću. Odnosno namjesti im se da nastradaju od svog vlastitog zla koje su stvorili.

Naime, prema uputi stravarke osoba koja se razboljela usred magijskog djelovanja na nju, postupa na sljedeći način. Tačno u ponoć, ona izlijeva umlačenu vodu iz posude u prazan lonac kroz sadžak ili metalni tronožac sve do njegove polovine. Nakon toga sadžak zamjeni sa sitom i kroz njega izlije drugu polovinu u lonac. Sa tom vodom iz lonca omađijani se potom u kupatilu oblije pazeći da voda zahvati cijelo tijelo, od glave do pete.

Čim se na takav način okupa žrtva magije dolazi u neposrednu opasnost pred napadima zli duhova pa na nju mora obavezno paziti neko od ukućana, ili još bolje svi, sve do svanuća. Naime, sve do zore džini će se svojski truditi na sve načine da ovladaju njenim tijelom i natjeraju je da mahnito istrči van i odjuri u pravcu rijeke, kako bi se utopila u njoj, ili pak na cestu, ne bi li je slučajno udarilo neko auto.

Stravarka obavezno naglasi da ukućani i omađijani "što u tom vremenu, od ponoći do pet ujutro, čuju - ne čuju i što vide - ne vide!". Čim nastupi gluho doba noći stravarka, koja je često udaljena kilometrima od onoga kome skida magiju, počinje sa velikim učenjem molitvi i basmi kako bi potjerala zlo sa bolesnika.

Za to vrijeme u domu žrtve obično se odvija prava drama; iznenada se čuje strašno udaranje i lom u susjednoj sobi, uznemireni džini pokušat će napasti začaranu osobu sa ciljem da je izvedu van. U tim trenucima žrtva magije će zadobiti nadljudsku snagu i odupirat će se onima koji je pokušavaju zaustaviti. Prema nekim svjedočenjima pojedine osobe su iznenada vidjele napolju, u dvorištu, svjetlost neke stare svjetiljke ili bi začuli plač djeteta te osjetile strašnu potrebu da potrče ka tome.
Na kraju te dramatične noći obično bi žrtva, ukoliko se uspijela othrvati svim navedenim iskušenjima, jasno čula kako neki nepoznati glasovi napolju pitaju za njenu kuću, želeći joj tako utjerati veliki strah i paniku pred kojom bi se trebala dati u bijeg. No ona na ništa od svega toga ne smije reagirati niti usmjeravati pogled ka tim nesvakidašnjim senzacijama.

Sa prvim oglašavanjem pijetlova cio košmar prestaje a začarani napokon osjeti veliko olakšanje i mir u duši. Zli duhovi su nestali a sa njima i sve rađene čarolije. Nakon tačno 40 dana, ako je stravarka tako poželjela,  ili ako je pak tako zahtjevala žrtva magije, ona osoba koja je radila čarke i zlo naprasno će da umre.

Curing from black magic and evil

If a man had pain all over his body, or only in one place, it was called udarac (blow), and it was believed that this disease was caused by demons or black magic, and that's why an exorcist was called, i.e. a person which cured others with magical formulas. The exorcist would take a thin branch, usually hazel tree, and he would lightly hit on the painful body parts, repeating the following formula rhythmically:

Exit namet, exit nagaz;
from bone into flesh,
from flesh into skin,
from skin into hair,
from hair into earth!
Earth is the mother,
she received many things,
she will receive you too!
Go namet, go nagaz
into the depths of the sea,
into the mountain;
where the rooster doesn't sing,
where the ox doesn't roar,
where the chicken doesn't crow,
nor the axe cuts!

*namet - spell, *nagaz or nagaza - direct contact with the demon over a certain item (spell) or as a result of accidentally passing by a place where demons dwell, or disturbing them, after which they attack the person.

MAGIC POINTS ON A HUMAN

A human is a being of magic without a doubt. Throughout occult history one can come across various usages of individual parts of the human body in spells. The most famous are the witch recipes from the middle ages which state that one needs to cook a child in order to prepare witch grease which makes her fly. Luckily in Bosnian witchcraft such recipes don't exist, as you can see from this book, witches see the human body as a temple of nature and its forces which are individually focused on certain body zones in order to have a dominant influence on that location.

According to a definition the human body is nothing else but energy compacted into a mass so it is logical to conclude that during the creation itself we have been given the ability to use energy in and around us. Every energy has its origin and canal through which it travels, spreads or unifies with a different energy.

When we analyse as a layperson the love spells which are shown in this book we can easily come to a conclusion to what the magical points on a body actually are which are considered to be the source of individual forces and what type of influence they have over other people. It is interesting to mention how in folk belief the front part of the body has the power to send energy through the eyes, gaze, mouth i.e. words, arm or leg movement, while the back part, back, serves to reflect energy and protection such as grabbing the backside with your hand in order to stop the penetration of energy of a spellbound eye.

Among the Bosnian witches a dominant role in ritual and spells is played by the following body parts, we will only write a part of information for this instance.

Hair

The hair was always a prop in numerous spells, not just love ones, since through it one can influence thoughts and behaviour of a certain person. If one grabs three hairs from a loved person without them noticing it and if they are wrapped in a small red fabric and carried regularly, it will become a talisman whose power is to slowly bring to an emotional concurrence and physical attractiveness. A love formula is repeated over the hairs and one blows three times in order for them to be ready to act.

Forehead

Blood taken from the forehead is mentioned in certain love recipes as an ideal agent with which a man can win over a girl that he likes. It is sufficient to put a few drops of blood on a sugar cube which will be secretly placed in her cup of coffee. Forehead i.e. the part between the eyebrows, so called "third eye", among the Bosnian witches is considered to be an extremely powerful place from which the man connects with his star in the sky. Namely, according to belief from Bosnia every man has his own star in the sky which he gets from birth. In this highly interesting belief one can find roots of an ancient belief according to which the forefathers of humans came to earth from a star (planet) in the solar system and that the connection between us and that planet is exactly located between our eyebrows.

Eyes

Since the ancient times eyes are considered to be the windows to the soul. They are the most beautiful thing that ornaments the human body and represent the biggest gift which we received from nature. Tears that come from the eyes in moments of pain and sorrow are a valuable prop for Bosnian witches. The ancient Romans were familiar with the magical power of the tears and that's why they carefully collected them in small bottles and kept them closed in a safe location. Similarly, among the Bosnian people the custom when a girl cries after a man which she loves that she should save those tears in a bowl and as soon as an opportunity arises she should mix them with coffee which she will serve to the boy that made her cry. After he drinks the coffee, it is believed that he will fall in love with her.

Mouth

When a woman wants to cause a large passion and love with her partner she reaches for the powerful rituals of love magic in order to cause a specific psychological state which can be best described by the term infatuation. This spell is extremely rare since it requires special conditions, namely, a woman must wait for an opportunity to get close to a dead person and in his mouth she needs to put a small picture of the man she wishes to put a spell on. Naturally, she must not be seen when doing this otherwise the spell might not work. Besides, the saliva from the mouth is represented in love magic which you will read in the part of the book which deals with the construction of love spells.

Hair under the armpits 

Hair under the armpits are regularly used in love spells in the form of dust, together in combination with pubic hair. Besides, three hairs under the left armpit are used by a mother in order to create an amulet against spellbound eyes.

Sperm

Sperm, hair from the pubis and vaginal secretion after intercourse are important ingredients of many love spells which are used to attract or stimulate a partner in a relationship or marriage. Hair from the pubis are thrown into the fire while uttering some of the numerous love vows or are burned into ashes and mixed in love potions. Cloth soaked in sperm and vaginal secretion in Bosnian traditional witchcraft are considered extremely valuable props which have the power to emotionally tie two persons and in such a way prevail marital or other crises.

Menstrual blood

Bosnian witches claim that women unlike men have two types of blood. The first blood is menstrual since it has a huge magical capacity even under the direct influence of the moon. It is always used in those spells which have the goal to physically and emotionally connect two people i.e. a woman and a man. Menstrual blood in spells has a pronounced effect in the first 40 days, while after that time interval that intensity is weakened. In occult circles it is considered that every woman can use her menstrual blood in spells for three men while with the fourth she will create a completely opposite effect.

The second type of blood is taken from the fingers on the hand. While menstrual blood has the goal to physically attract a man to a woman, blood from the finger or fingers creates the effect of infatuation, emotional openness, and stops men from being aggressive towards women. As Bosnian witches consider blood from the fingers, over both hands, is directly connected with the heart. This blood is under the direct effect of the sun.

If a woman in her magical practice uses both bloods towards the same man that can cause lack of composure, strong jealousy and other negative effects, if the spells are repeated a few times.

Faeces

Pieces of faeces are unavoidable ingredients of all spells which are intended to cause fights and hatred between partners. It is interesting to note that in Bosnia it is believed that the backside is the only part of the body which is immune to the effects of spellbound eyes, therefore whenever you are afraid that someone might subject you to a negative gaze, grab your backside in order to annul all potential danger.

Urine

In love spells urine is used in several instances. In one of them it is used when preparing the doe for the maslenica, Bosnian traditional meal, which is then offered to the partner or a few drops of it will be placed in the drink which will be offered to a person whose love one covets.

Nails

Dust gathered from the nails is the standard ingredient in most love powders. Nails cut from the hands or legs of dead people have a much larger representation in various forms of spells.

Magic attacks

A special kind of spells and negative energy that is not given enough attention is the so-called psychic or astral attacks. Unlike other types of occult practice, which may be directed at particular parts of the body or towards the body as a whole, these attacks are solely directed at the subconscious of the individual. They are performed mainly by those who are professionally involved in black magic.

The purpose of the attack is quite simple: a witch or wizard catches a psychic contact with the person she wants to attack and then attacks her. These types of attacks manifest as severe and excruciating dreams, a feeling of decay, disorientation, suffocation or an unbearable stench that disappears as soon as the sleeper wakes up. But even after awakening, the person feels the effects of magic through various symptoms such as seeing sudden silhouettes that quickly disappear, it feels as if a firecracker has exploded in her head, a piercing sensation in her chest or her body is shaking sharply. In some cases, if the attacks are intense, the victim can literally go crazy and lose their mind completely.


Attacks after midnight

Black magicians, or persons who are devotedly engaged in black magic, are much stronger than is commonly known, and their magic attack is not easily stopped. Since such an attack comes from the astral plane, holy water, salt or garlic will not help you much. In fact, all these magical attacks happen at night, usually between midnight and three o'clock in the morning, when we sleep helplessly in bed. Using certain props such as photography, intense concentration and visualization, the black magician makes contact with the victim and, through the astral plane, attack the victim.

The astral world is exactly the one we dream of, it shapes our dreams and shows us different landscapes and persons. In it, one part of us, the spiritual one, is found during the night. So, in a way, it is separated from the physical body and place.

The best defense against such an attack is to try to wake up as soon as possible, which usually happens, because a magic attack is what we call a nightmare. If the nightmare is accompanied by temporary paralysis of the body, and this manifests itself in the way that we cannot open our mouths upon awakening, in which case we must be as seriously concerned as when we feel the weight and pain on the chest.

In order to weaken astral attacks, it is advisable to have some amulet on the body, preferably with text and symbols that target the astral attacks. Also, a table lamp should be left lit as light is known to diminish the effects of evil.

Magic attacks are most intense on the nights of the young and full moon, when everything is full of occult practice, and in the nights when the storm rages on.

No matter what the motive for the attack is, it is certainly one of the abusive uses of ability and magic knowledge. From such attacks, an individual who does not know magic is very difficult to defend, because the purpose of defense is to destroy the cause, not the consequences.

That is why I always advise that you do not seek help from priests in such cases, since they do not solve cause but only consequence, but rather with a person who is specifically engaged in occultism, or white magic, in order for help to be successful and prompt. If a person does not know magic sufficiently, they cannot successfully fight it. It is the same as going to a general practitioner to have your stomach operated on, because despite his certain medical knowledge he cannot help you - since he is not a surgeon.


Yew amulet

To diminish the intensity of the aforementioned evil, at least to some extent, use the amulet of the yew well. Since ancient times, a certain magical and civilizational connection between wood and man has been known. For this reason, as a protection against black magic and negative energy, it is useful to have some chips or yew (Taxus baccata). Such a piece of wood can be carried in a purse or pocket all the time or when you need some stronger protection from negative people and rooms. It is a very effective props for energy vampires or people who have a curse on them and thus have evil eyes.
Before storing such an amulet in your pocket or purse, it should be held in your left hand for ten minutes, with a red candle in front of you. After this short time, yew will take on its prophylactic properties and will save you in the necessary situations. However, as soon as you take the yew away, magic protection ceases to work, so if you want to use it as an amulet again, you need to repeat the ritual described above.

If you want yew to weaken the nightly magic attacks then hold it on your chest near your heart so that it can be energetically strengthened and thus reduce the power of the evil effect on your subconscious. It is known from occult circles that evil spells most attack the heart, kidneys and liver.

LJUBAVNO ČARANJE SA DEVET ZRNA GRAHA (vrlo moćno)

LJUBAVNA MAGIJA: DA TE VOLI

Magija u niti konca

Rituali Sunca i Mjeseca

Iskoristite magiju proljeća

nedjelja, 5. travnja 2020.

Magic success - how to establish harmony with money

There is a small percentage of people in the world who would not like to be rich, hoping that they would be happier and thus able to fulfill their desires. In fact, it is this majority who forgets that happiness is first and foremost a feeling, and has nothing to do with material things. In essence, happiness is like love - a state of mind. Perhaps that's why the biggest Balkan music star, Dino Merlin, says in his song that "a bag full of money does not bring happiness."

Yet money is a necessary evil, a powerful force that drives the world and people. Without money, it is almost impossible to function; this is precisely the best reason why we should focus on the magic that money creates for us all.

Money, without a doubt, has a special energy, which is ubiquitous, and many times it interferes with our lives and shapes our destiny. Since ancient times, wise men have warned that man can be a master but also a servant of money. The first option is certainly better than the second one,  but also much harder to realize. As we strive to break into the mystical secrets of money, we will have a better opportunity to gain money more easily and enjoy all the benefits it offers.


How to Attract Money

People often say that money is dirty, and that statement certainly has accuracy. Indeed, as banknotes constantly circulate from hand to hand, they are full of bacteria and impurities. And besides, money is the reason why people often lie, steal, abduct, kill or - lose their soul. That is why we can never be certain what kind of money do we have in our wallet and with what kind of energy. Therefore, since ancient times, it is recommended that you  carry an amulet inside of your wallet, which protects you from money with negative energy.

Also, the money you make should be blessed in order to refine it and, to some extent, free it from negative impact. Every time money is made honestly, it should be placed between your palms and you should say a Fatiha prayer and at the end of the prayer say, " Dear God, prolong my happiness". Instead of Fatiha prayer, The Lords Prayer can be said. This ritual should become a routine that you often or constantly practice, since only in this way can it become productive or show its real power. Also, the money you make should never be spent immediately, but left to spend the night in your home after which you can use it.

Since money is the subject of the greatest human lust, it is therefore extremely susceptible to the evil eye. Just a glance at your wallet money by a person with an evil look, and your money may start to melt and disappear in the near future. Therefore, it is wise to have two wallets - one to use when shopping and paying and the other to keep in the house among your belongings. However, make sure that there is always more money in that „ home wallet“ than there is in the one you carry with you on daily basis.

Many nations have their beliefs about protecting money, such as Romanians, whose traders only count their daily earnings in the evening, when the sun goes down, because only then are they sure no one will jinx it.

Attracting Positive Energy Money

In the Bosnian folk tradition, there is an interesting custom of purposeful purchase of something for some lucky person, in order to invoke well-being. But other than that, there is another way. It is a matter of scarcity. Although stingy people are considered characteristically difficult people, and very often unhappy, they are actually a great source of unused positive energy. When you are out of money, or involved in a purchase or sale, it is enough to say in your mind that you do not want to buy it for yourself, but rather for that person, or that you will donate some of the money you receive to a stingy person (say his or her name), and very soon, it will get much better as far as the money field is concerned. Even better than that, and especially if you are starting a business, is to borrow some money from a stingy person, mix it with your own and get started with your business. Success is guaranteed.

It should also be noted that stingy individuals are actually "heavy handed" people and it is not advisable to lend them any money. The reason is very simple, and it lies in energy vampirism: a stingy person ltierally feeds on the energy from money, and then when you get it back from them, it will actually be a “ futile” money, without any blessing or prosperity. It should also be noted that there are individuals among the stingy or overly thrifty individuals, who genuinely do love money, give it great attention and care, ultimately resulting in enormous wealth. Literally, the energy of money multiplies as it is "nourished" by care and love on a daily basis.

However, you do not need to be so obsessed with money to do well in the field. Love can manifest itself in a different way, and may even make a man more happy than a sack full of money.
Do your best to give alms often, because it is known that only the one who provides can expect to receive. To take some money out of your wallet, and give it to a poor person, is certainly a noble act that symbolically opens your heart and soul and invokes positive energy into life. What should be emphasized is that we, through our actions, largely create our destiny, that is, the future. If helping others makes you happy and contented, never worry that your life will be hard. And if a bad event happens to you, as well as to any other person, it will be much easier for you to overcome it, and as a bonus you will learn the wise message it sends you. Generous people have been proven to be significantly wiser and happier than those who aren’t. Blessed is the one with a good soul and a soft hear. It is true that good souls suffer more emotionally in life, but you also need to know that it is through this suffering that the soul cleanses itself, releases the burden of bad karma, and goes to light.

Also, excessive worry and fear about money literally prevent it from reaching you. Our negative thoughts, such as those that cause fear, secrecy, panic, or sadness, very often block our happiness because there is no flow of positive thoughts (energy). Financially, we only get better then when we are relaxed, not tense and hysterically not looking money.

Raif Esmerovic

Who are the karmic partners

Throughout our lives we meet new people, some we get to know superficially and some more deeply, but each individual leaves some relative mark on us. Humans are, like everything around us, energy; therefore, each person has in his or her life persons who are appropriate for  them in a certain way, either characteristically, physically, by their fluid or yet repulsive to them. That is the essence of energy - attraction and repulsion.

But what about people who mean more to us than others, and who we rightly call special? I'm not referring to those classic falling in love here because love, like everything else, has its expiration date. Love like fire ignites us, burns us, then smokes and extinguishes. This probably happens as a result of the fact that every person is unstoppably changing psychologically and physically throughout life, and after a while we realize that we are no longer the same person a year or more ago. And accordingly, we have changed somewhat the perception of ourselves and the world around us. What suited us yesterday is probably not so important today. However, this should not scare or worry you as it is a completely normal sequence of events in everyone's life. After all, it is in the primal nature of man to always move on.


The soul in search of the soul

It is difficult to say whether or not there are karmic partners. Apart from birth and death, we cannot be absolutely sure of anything else. But this should never stop us from exploring and expanding our horizons. Also, it is important to know how to separate the grain from the weeds, meaning, the good from the bad. Today, we are literally overwhelmed with all sorts of philosophies, views and opinions, most of which are superficial and fictitious in order to please the masses. The best example is reincarnation. Everyone who allegedly dealt with this was in the past life some famous or rich person, few have had an average or poor life. And that is simply impossible. Reincarnation really does exist, and we see the best evidence in nature. A nature that literally dies and is reborn through the change of seasons. But somehow, I always get the feeling that wisdom ceases to be wisdom when everyone starts to deal with it, because a crowd of men will always make a foolishness out of wisdom.

Returning to the karmic partners topic; as I have already noted, it is in human nature that it constantly strives to go forward, and so our souls tend to the same. But unlike the body, which longs for material pleasures, the soul has only one goal - to connect with its soulmate and become complete.

The soul is universal and does not possess gender, nor does this definition mean anything to it. By entering the human, animal or plant body, the soul bestows upon it a life without which nothing grows or develops. For the soul, every new body is actually a new experience and realization. As a plant, it will experience a strong connection to the Earth and its energy. In the body of the animal, all senses will live intensely and so much knowledge will be absorbed, and in the body of a man it will realize the power of the mind.

Through all these indescribable odyssey, the soul will constantly strive for unification and harmony. Because, after all, we are not complete when we are alone, only a part of it is filled. The whole universe, including the Earth, is built on the principle of reciprocity; everything relies on one another and nothing can exist for itself. Since we are all energy, we all transform into one another or, to put it simply, nourish one another, starting with bacteria and beyond.

So, in order for our physical body to exist, it must eat. But the soul does not need that kind of food but the pure, energetic one that we humans call love. And this is where we slowly reach our karmic partners. However, first of all, one must distinguish between what is fateful and what is karmic partner.


Human destiny as a mission

Everyone who lives, carries with them their destiny, and therefore, there are many people in his or her life, from parents, family, children, relatives, friends, lovers, mistresses, to husbands and wives. Because of the hormones and the natural desire to create a family and live like everyone around us, we marry, very often because of a passion for someone, or out of desperation not to grow old on our own, or we simply marry because of calculations. Whether we are driven by emotions or practical interest, marriage is formed. After a period of time, as many world statistics relentlessly show, most marriages break down and divorce. Let's understand each other - this is still a positive epilogue to the situation where partners are literally living with each other, waiting for their children to grow up, or secretly hoping for a spouse to die first, so that they become free to finally get on with their lives.

In fact, all of this is human fate or in other words, mission. With a person we can have a  mission to create children, to build a house with someone, to spend everything with someone, to make us happy or hurt us a lot. When that mission is fulfilled, then the meaning of our life together disappears and then we enter a vacuum. No love, no luck. We wait for some miracle, and we console ourselves and feed only hope. And the only thing that happens is that we become nervous, angry, dissatisfied, scared. Basically - unhappy.


A meeting after which nothing is the same anymore

The reason why the most people in the world are unhappy is because they never meet their karmic partners through life and never become complete. Despite all other fulfilling goals, such as having a successful career, their life until death is meaningless. Money is not important to the soul, but only love, and that is why nothing else can satisfy it. Such people either have a fair number of partners through life as they unwittingly search for the right person, or live alone.

When we meet our karmic partner then happens the so called bonding of souls. An indescribable sense of unification and peace. We are becoming complete. Sometimes it can happen that one partner dies after a while (or many years) but the one who remains to live, despite the loss, is not unhappy because he is still living in harmony. There are many such examples, and perhaps one of the most famous is Josipa Lisac and Karlo Metikos.

Finally, it should be emphasized that there is no method by which we can detect a karmic partner. Him or her our soul literally "feels" as the human mind feels the body. Among some esoteric circles, it is thought that persons with natal horoscope Moon in Pisces, because of their more pronounced sensibility and empathy, can most easily recognize a soul mate.

Other interesting points are that it is absolutely wrong to think that we have to be madly in love with karmic partners and have a fantastic sexual relationship. Remember that the soul does not know gender. That is why karmic partners can be our parents, children, spouses, friends, relatives or even someone you saw in a picture and who lives on another continent. Someone you can criticize, judge, love, even hate for a while, avoid, but you can never be indifferent, and whose happiness is as important to you as your own. Someone you've been attached to with your heart and thoughts all your life, or at least from the moment you met him. Agatha Christie expressed herself very well on the subject when she wrote a sentence in one of her novels:" It was one of those moments when you know that nothing will ever be the same again."

autor: Raif Esmerovic

How to get rid of black magic

The lesser forms of black magic, ie. magic that has not been present in your life for more than half a year can be eliminated on its own without the help of another person. This will require three straws removed from your broom, a new knife (not used) and a basil waist. For this ritual, it is best to collect nine glasses of water from nine springs that you will pour into one bottle, and if that is not possible, then at least from three springs.

The ritual of deliverance is always performed in the morning, before sunrise, or before dawn. The most ideal day for exorcism is Tuesday, though you can still perform it on other days, but avoid Saturday.

Always perform the ritual alone without the presence of others.
Turn east and dip three broom straws into a bottle, and right-hand move them up and down saying this three times:

Big broom, big lady,
you've cleaned all the houses,
all the corners,
so wash me too,
and cleanse me of every disease,
all the magic, all the dirt.
If it's put in my drink,
in my meal, in my bed,
let the help of God come to me
and let me wash
with this basil all over my body.

Then remove the straws, and place them on the table. Take the basil, then immerse it in water and do the same thing, saying;

As basil grows in the garden
and honey in the hive,
so can I heal,
with the power and help of God.

Then put away the basil branch and take the knife, as you dip it rhythmically into the water up and down three times, say this:

You, big knife, big sir,
you have cut everything in front of you,
so cut out all the magic that is directed at me.

After that, drink some water (three sips), then pour yourself from head to toe in the bathroom with bottled water. Do not wipe, but wait for the body to dry on its own.

Then put together a knife, a basil branch and a broomstick next to each other, and wrap it nine times with a red thread and place it under the bed where you sleep, exclusively in the area under your head. It will protect you from magical attacks and can also help you dream of the person who cast the spell on you, thus exposing them.

In addition, the following ritual is considered very powerful and thus effective against black magic and witchcraft. Namely, in order to get rid of the hate, negative propaganda, as well as the troubles caused by black magic, go into the forest and chop nine twigs, with nine different species of trees. In doing so, make sure that the branch from which you cut the nine twigs is the ninth in the tree. You always tear them ten inches near the top. You will end up with nine bunches with nine twigs in each. All this is put into a new, unused pot, and pour spring water over the sprigs to keep it above them, then leave the pot on fire to keep the water warm. With this warm water, take a bath and throw the twigs down the river.

After that, starting Sunday night, you need to shake off some unwashed parts of your sweatshirt every night, nine nights in a row, above the flames of fire. As you shake your clothes nine times, repeat this magic formula:

Ew, ew, unclean spirit,
go back where you came from,
go where only the rocks are in the cold valleys.
Where the black cock does not sing,
where the black hen does not bear eggs.
Release me, to be pure, bright,
purified as silver, to shine as gold,
with the power and help of God.

As you repeat this ritual for nine days, you must not lend anything to anyone, or give anything out of your home. All rituals, including this one, are done far away from others in order to obey the occult rule "no one can hear and see you".

Amulet for elimination of black magic and healing

This amulet is written on the surface of a porcelain plate or on white paper. Saffron ink and rose water are used for writing. It can be written at any time, there are no rules about the time or day of making the amulet. When it is spelled out, 71 times the verses are repeated over the amulet to undo black magic. After that, water taken from the source is poured into the plate, it should be water that is not touched by sunlight or moonlight (taken from the source at night or early dawn) and as soon as the contents of the talisman are washed in that water, the person is under the influence of black magic should drink it and thus it will be released of negative energy.


If the talisman is written on plain white paper, it should be immersed in a bottle of water and after half an hour, after the contents have dissolved, the paper is removed from the water. After that, it is dried and ignited and the ash is thrown into the river.

Water from that bottle should be drunk in the next 3 or 7 days, preferably in the morning and evening.
The verses for eliminating magic, that should be repeated 71 times, are as follows:

"Then will I assault them from before them and behind them, from their right and their left: Nor wilt Thou find, in most of them, gratitude (for Thy mercies)."
"O Adam! dwell thou and thy wife in the Garden, and enjoy (its good things) as ye wish: but approach not this tree, lest you become of the unjust."
Said Pharaoh: "Bring me every sorcerer well versed."
When the sorcerers came, Moses said to them: "Throw ye what ye (wish) to throw!"
When they had had their throw, Moses said: "What ye have brought is sorcery: Allah will surely make it of no effect: for Allah prospereth not the work of those who make mischief.
"And Allah by His Words doth prove and establish His Truth, however much the sinners may hate it!"
They said: "O Moses! whether wilt thou that thou throw (first) or that we be the first to throw?"
He said, "Nay, throw ye first!" Then behold their ropes and their rods-so it seemed to him on account of their magic - began to be in lively motion!
So Moses conceived in his mind a (sort of) fear.
We said: "Fear not! for thou hast indeed the upper hand:
"Throw that which is in thy right hand. Quickly will it swallow up that which they have faked: what they have faked is but a magician's trick: and the magician succeeds not, (no matter) where he goes."

Don't forget to give alms to the poor on a regular basis so that God can protect you and bless the ritual of deliverance from negative energy.

Method "measure of evil eye"

This is an ritual made of a length of cloth or thread three hasta long (hasta = the length from elbow to fingertips). First, the cloth or thread is to be wrapped around a person's hand. Then a prayer (doa) is read and the cloth or thread measured. If the cloth measures less or more than the original measurement, the person is suffering from the evil eye of another and he shall be as before. If the cloth does not measure less or more, the person is not suffering from any illness caused by the evil eye of another. The prayer and charm begin in this way:

Say: He is God the One and Only; God, the Eternal, Absolute; He begetteth not, nor is He begotten; And there is none like unto  Him. (Surah al-lkhlas : 1-4)
We send down (stage by stage) in the Qur'an that which is a healing and a mercy to those who believe: to the ujust it causes nothing but loss after loss. (Surah al-Israk: 82)
Had We sent down this Qur'an on a mountain, verily, thou wouldst have seen it humble itself and cleave asunder for fear of God. Such are the similitudes which We propound on men, that they may reflect (Surah al-Hashr : 21)
He said: "Shall I trust you with him with any result other than when I trusted you with his brother aforetime. But God is the best to take care (of him), and He is the most merciful of those who show mercy! (Surah al-Yusuf : 64)
Men said to them: "A great army is gathering against you": and frightened them. But it (only) increased their faith; they said. "For us God sufficeth, and He is the best disposer of affairs." (Surah al-'Imran : 173)

Arabic or astral magic


The time taken to create a talisman is very important. I must immediately point out that people from the West should strictly adhere to the Arab rules for determining the days of the week, the months and the division of hours into day and night.

So the first day of the week in the Middle East is not Monday but Sunday, so in the astrological division the Sun rules over Sunday and number 1. The second day of the week is Monday - Luna / the moon - number 2, etc.

Furthermore, the astrological charts of planetary hours found in the books of magic in Europe are incorrect. Astrological hours are determined by sunrise and sunset. For example, the first hour on Monday that begins with sunrise belongs to the planet Moon.

The next hour is ruled by Saturn, followed by the planet Jupiter, etc., which determines the daily hours. On the same day (Monday), just after sunset, the first night clock begins, again under the rule of the moon.

On the same day (Monday), just after sunset, the first night clock begins, again under the rule of the moon.

Depending on the season, one astrological clock can last longer or shorter than 60 minutes. It is important to remember that the influence of a planet is most dominant on the day it belongs to, especially in the first hour.

Another rule that all those who wish to practice talismanic magic must adhere to is that all texts are written with saffron ink, rose water and musk and in Arabic letters. So the Arabic alphabet is literally a lunar alphabet as it consists of 28 letters.

Therefore, this language is the most ideal for any kind of magic and especially the creation of talismans. Anyone who is versed in occultism knows that the most dominant influence on magic is the moon, which is its ruler.

In addition, without any exaggeration, Arabic is one of the most beautiful and purest languages ​​in the world and according to some of the studies, it has a beneficial effect on the human brain itself, especially in the fight against Alzheimer's disease, dementia and other diseases that affect this part of the body. We find another link between the Arabic language, the head and the world of spirits in the following interpretation.

According to ancient teaching, the human being is led by the so-called "third eye" or, according to Bosnian belief, the "star" through which one connects with the spiritual world. For this reason, it is believed that the spiritual entities themselves are the most loving and similar to the Arabic language used in their dimensions. By all that has been written so far, it becomes clear to you that Arabian magic is actually astral magic, whose most important settings are based on the motion and position of the sun, moon and the stars.

The talismans are divided into seven planets, the individual influence and meaning of each. Venus and Friday are designated for love talismans, while Jupiter and Thursday for talismans aimed at attracting money, wealth, business success, etc.

When one wants to take a magic action such as making a talisman, in order for it to be successful, special care must be taken to properly choose the time when it will be made.
The reason for this attitude is the desire to allow the wizard to accurately divide the quality of time to align his work exactly with the energy of a particular planet.

Namely, the respective forces of each planet are normally scattered along space, and therefore their action is usually not completely pure, nor is their significance precisely determined.
In order to achieve the latter, and to direct the power of the planet into the talisman, it is necessary, if possible, to interconnect as many interdependent actions as possible.

And thus temporarily create an atmosphere dominated by only one planet whose activity will not be hampered by the influence of any other planet. Each planet is assigned an angel and ruler of demons, astrological symbols, markings and invocations. Therefore, in creating a magical (astral) atmosphere, apart from the day and the hour, other important segments such as the special scent, the direction of the world, the props and so on are also taken into consideration.

Kako vračare prave ljubavne magije

Ni u jednoj od četiri najveće religije svijeta, a to su hinduizam, budizam, kršćanstvo i islam, ne postoji negiranje magije kao pojave i vještine. Dapače, sve navedene religije govore u manjem ili širem kontekstu o njoj, te je stoga potpuno smiješno kada čujemo od nekoga ko se predstavlja vjernikom da ne vjeruje u magiju? Zapravo, time ta osoba negira vlastitu religiju i sumnja u ono što mu ona propovijeda. Osim toga, sviđalo se to kome ili ne, sušta je istina da se i religija i magija baziraju na čudima te vjeri u postojanje nevidljivh bića i mističnih pojava. Bez tih postulata niti jedna ne bi mogla egzistirati.

Na Balkanu, ali širom cijelog svijeta, od najranijih vremena postojale su posebne osobe, senzibilni pojedinci nadareni darom predviđanja, komunikacije sa duhovima, koji su imali vizije, čuli i vidjeli ono što većina nije mogla. Iz današnje perspektive mogli bi ih nazvati čudacima, ili nekim gorim izrazima,  no takve osobe nerjetko su posjedovale dar liječenja ili otkrivanja lijekova, što je umnogome pomoglo prošlim generacijama da se lakše nose sa teškim životnim nedaćama. Nekada su se zvali šamani a u našoj balkanskoj tradiciji poznatiji su kao vračare i vidari. Zanimljivo je spomenuti kako sam pojam vidar ili vidati odnosno liječiti dolazi od naziva ilirskog boga Vidasusa, koji je pandan grčkom Panu ili rimskom Faunu. To naglašavam stoga što želim istaknuti drevnu pozadinu i dug kontinuitet prisutnosti takvih pojedinaca na našem prostoru.

Međutim, iako je sa dolaskom modernog vremena puno tradicionalnog otišlo u zaborav, ovaj drevni kult nikada nije nestao iz kolektivne svijesti te doslovno i dalje se nastavlja kroz pojedince koji u većoj ili manjoj mjeri vladaju nekim tajnim znanjem poput gatanja ili spravljanja ljubavne magije. Znanje o tome kako osvojiti nekoga, rasplamsati strast dragog bića ili zadržati bračnog druga i tako spasiti porodicu od propasti bile su oduvijek glavne vodilje svih onih koji su potražili pomoć ili savjet kod neke vračare na glasu. No, odmah treba naglasiti kako ljubavna magija nikada nije prvenstveno bila rezervisana isključivo za vračare, jer su uvijek postojali i neki recepti za samostalan rad, koji danas smještamo pod pojam “kućna magija”. U tome su vrlo dobri opisi magijske tradicije iz Bugarske, koja nam daje uvid u obje strane, i na taj način razotkriva čudesni svijet magičnih pravila, rekvizita i postupaka.


Ne može da omane

Analizirajući rad tomošnjih vračara lako je uočiti kako skoro uvijek vračara pripremi teren odnosno nabavi potrebne rekvizite za magiju koje onda za novac prodaje onima koji joj se obrate za pomoć. Prema tome ona obavi polovičan posao, a drugi dio klijent, što je u jednu ruku vrlo domišljat način prenosa energije pošto vračara rekvizitu podari magijsku moć a klijent je svojom željom i žudnjom kanališe ka cilju.

Kada umre čovjek sa otvorenim očima onda se vračare svojski trude da nad njegovim licem naprave čarku koja se u Bugarskoj naziva “slijepi katanac”. Naime, vračara mu preko očiju stavi vosak i ostavi ga da prenoći na mrtvacu. Prije nego li ga ponesu na groblje vračara uzima taj vosak, sva sretna što je dobila iznimno moćan rekvizit za ispredanje čudesnih ljubavnih mađija. Kada kod nje dođe neki muškarac ili žena sa željom da im omađija određenu osobu i učini je samo njihovom, ona mu uz dobru cijenu daje taj vosak savjetujući ga da od njega napravi oblik prstena. Kroz voštani prsten osoba mora pogledati u objekat svoje čežnje srijedom ili subotom, od glave pa do pete, i pritom tri puta reći:

” Da te progledam pa da za mnom poludiš!”.

Vračare kažu da je puno jače i bolje ako se progledavanje ponavlja tri srijede ili tri subote.

Ovo je još jedna vradžbina koju pojedinac ne može izvesti sam nego je za nju potreban angažman vračare ili maga. Vračara odlazi u crkvu, pomoli se pred ikonom svog sveca zaštitnika, a ako ga nema onda pred Isusovom ikonom, te zatim tajno, da je niko ne vidi, uzme devet ili 40 nagorenih svijeća. Važno je znati da ih uvijek uzima sa mjesta gdje se svijeće pale za žive a nikako sa onog gdje se pale za mrtve. Vrativši se kući vračara sačeka sumrak, kada Sunce zalazi, te sjedne ispred ognjišta kako bi na laganoj temperaturi rastopila svijeće, tek toliko da vosak omekša, kako bi od njega izradila mušku ili žensku figuru, ovisno kojeg joj je spola klijent. Znači, ukoliko je klijent žena radi se muška figura i obrnuto. Nakon što je izradi, lutka se ostavi da prenoći, pa se sutra uručuje klijentu uz napomenu da je tokom devet ili 40 dana topi po malo svaki dan govoreći:

" Kako se topi ovaj vosak tako se taj i taj topio od ljubavi za mnom!"

Pošto prođe devet ili četrdeset dana lutka je rastopljena, deformisana, i od tog voska se uobliči šupalj krug, poput prstena, kako bi se kroz njega tri puta pogledala voljena osoba od glave do pete. Na kraju rituala ovaj magijski prsten se zakopa pod prag kuće voljene osobe ili na put kojim ona prolazi svaki dan. Bugarske vračare tvrde kako opisana magijska rabota ne može da omane i da će sigurno polučiti uspijeh.

Osim navedenoga kod bugarskih magiosnica poznata je i izrada šupljeg kolačića, koji se naziva kufrig ili kravajče, a za čije mjesenje se koristi brašno i mlijeko uzeto od majke i ćerke koje istovremeno doje djecu. Sa tim pomiješanim mlijekom kolačić se zamjesi ali tako da bude u sredini šupalj, kao prsten, pa se ispeče. Kolačić se stavi na desno oko i dok se žmiri na lijevo pogleda se u pravcu osobe koja se želi omađijati govoreći šapatom ljubavnu basmu:

“Kako se majka od djeteta ne odvaja, i mlijeko im se ne odvaja tako i ti da se ne možeš od mene da odvojiš!”

Čaranje se izvodi tri puta a to znači da se voljena osoba treba kroz kolačić pogledati tri dana, ne mora jedan iza drugog nego kada to dozvoljava prilika, te da se ljubavna basma izgovori svaki put tri puta.



Biljeg za ljubav

Slijepi miš ili šišmiš najvjerniji je sluga balkanske ljubavne magije i o njemu već vijekovima kolaju mistične priče i predaje kako može svojim čarobnim moćima ispuniti ljubavlju i najhladnije ljudsko srce. Bez imalo sumnje, ciganske vračare su najzasluženije da taj mit bude toliko poznat i raširen a šišmiš se proklamirao kao vrlo pouzdani rekvizit svake uspješne vračare. Još i danas mnoge vračare tvrde da ako svi drugi načini mađijanja omanu iz nekog nepoznatog razloga - čaranje sa šišmišom neće. Takvo uvjerenje posebno je živo kod bugarskog naroda, gdje postoji jako zanimljiv naziv za ovu životinju, koji možda na najbolji mogući način odaje njenu volšebnu moć - prilep. Po kazivanju bugarskih vračara da bi prilep pokazao svoj puni potencijal mora se osušiti i istucati u prah. On se potom nekoliko puta tajno sipa u hranu ili piće voljenoj osobi, ili mužu, svaki put govoreći:

“Kako se prilep lijepi za drvo tako se i ti priljepio za mene!”

Ukoliko supruga ili osoba koja izvodi magiju ne živi zajedno u istoj kući sa mužem, ili pojedincem na kojeg se magija radi, onda se taj prilepov prah zapali na ćeremidi odnosno crijepu sa krova govoreći istu ljubavnu basmu.

Dok neke čarke mogu izvesti samo vračare i bez njihove asistencije one nemaju uspjeha, druge pak mogu izvoditi i žene samostalno. Kada muž želi da napusti svoju suprugu ona uzima komadić voska i u njega stavi nekoliko dlaka muževe kose te nekoliko svojih, zatim svoj biljeg i njegov, a riječ je o končiću izvučenom iz odjeće, najbolje donjeg veša, te jedan ili tri struka biljke kopitnjak, čije je lišće u obliku srca. Ta se biljka u bosanskoj ljubavnoj magiji naziva milogled i vrlo je poznata u ispredanju ljubavnih čarki. Kada je sve navedeno umjesila u komadiću voska ta se kuglica tajno ušije u muževu odjeću, ali tako da on to ne primjeti. Ukoliko bi jednog dana poželjela razbiti svoju magiju i otarasiti se muža žena bi kuglicu voska bacila na raskršće i time poništila čarku vezivanja.

Autor teksta: Raif Esmerović
e-mail: ogledanje@gmail.com

Prepoznati i vratiti magiju nazad

U Bugarskoj, kao i u Rumuniji, egzistira vrlo star kult čaranja i bajanja, čije porijeklo seže u drevna paganska vremena, daleko prije pojave kršćanstva, u staru šamanističku praksu kada su ljudi imali bliskiji kontakt sa prirodom i njenim silama. Iako se pod teretom modernog vremena taj kult razblažio i potisnuo na ruralne dijelove, u zabiti i sela koja su daleko od civilizacije, on još uvijek postoji jednim dijelom u radu malobrojnih vračeva i vračara, a drugim u zabilješkama vrijednih etnologa i antropologa. Bogatstvo ovog kulta i folklora odražava se u mnogobrojnim bajalicama protiv raznih vrsta bolesti, za očuvanje zdravlja, protiv zlih duhova te raznim vjerovanjima o prirodnim pojavama i onim drugim koje su čak i današnjim ljudima nepoznate i tajanstvene. U njih se, svakako, ubrajaju razne vrste čarolija usmjerene na različite segmente ljudskog života, posebno onog emotivnog, među kojima se posebno izdvajaju takozvane naprate - vradžbine koje neka osoba šalje na svoju žrtvu koristeći pritom svoje savezništvo sa zlim duhovima. Modernije izraženo - ovdje je riječ o magijskom ili astralnom napadu.

Vradžbine se prema magijskom nauku skoro uvijek ispredaju noću, u gluho doba, koje je omeđeno od ponoći do prvog oglašavanja pijetlova, pa stoga svaka vračara i vrač moraju biti spretni i dobro pripremljeni da ih bace na vrijeme. Po nepisanom pravilu, napravljena mađija se mora donijeti u neposrednu blizinu žrtve, kako bi imala što jače i brže djelovanje. Jedan od takvih primjera je slijedeći; kada vračara u Bugarskoj želi raditi najopasnije od svih čarki, a to je ona da neko umre, ona na Badnju noć zamijesi od tijesta krst pa ga ispeče u kominu. Tu istu večer odnosi krst od tijesta baciti u dvorište svoje žrtve ili ga ostaviti u sobi gdje ona spava govoreći:

“Evo ti krst! Stavljam ti ga na glavu da se razboliš i umreš!”

Kako se čarke rade na svemu i svačemu treba biti jako oprezan kod prepoznavanja napraćenog. Većina od nas će posumnjati da nešto nije u redu ukoliko pod krevetom, u jastuku, ili negdje skriveno po kući nađemo smotuljak dlaka, niti raznobojnih konaca, malo zemlje, ljuske jajeta, stari ekser ili nešto tome slično. No, mnogi ne znaju, da se mađije vrlo uspješno rade i na poklone pa skoro nikada neće posumnjati na nakit, sliku, vazu ili nešto drugo što im je poklonjeno. Međutim, kada se detektira i pronađe sumnjiv predmet treba odmah reagirati te nečim oštrim ubosti ga ili zapaliti u vatri govoreći ovako:

“Ko mi je napratio čarku ovu da ga udari u glavu! U čudno selo da ide napravljeno i po čudnim drumovima, a meni da dođe zdravlje i da mi se vrati bračna sreća.”

Dakako, ovo je najidealnije rješenje kada se vradžbina locira no mnogo je slučajeva da se ona ne može pronaći ili je odavno podmetnuta pa je u međuvremenu istrulila i pretvorila se u prah. No, to nipošto ne znači da je izgubila svoju demonsku moć. U takvim situacijama najbolje se obratiti nekom stručnom licu kako bi ono otkrilo porijeklo tojest ime dušmana i tako mu vratilo zlo, bilo da je on živ ili mrtav.

Po Bugarskoj stare babe-vračare stoga prije glavne intervencije žele dokučiti ko je mađiju radio nesretnom čovjeku, da bi mu mogle prikladno pomoći. Noseći sa sobom svoju zelenu vračarsku panicu, lončić nad kojim redovito baje, ona odlazi skupiti vode sa tri izvora koju svaki put natoči u panicu ćuteći. Ne izgovorivši niti jednu riječ vraća se kući i ispred ognjišta uzima, jedan po jedan, tri, pet ili sedam živih ugljenova. Prvi ugljen se uvijek imenuje bolesnikom a svi ostali imenima osoba na koje se sumnja da su mu radile zlo.

Prvo se baci ugljen koji simbolizira bolesnika ili omađijanog. Dok baca drugi, treći i sve ostale ugljenove vračara šapatom govori:

” Ako je od Ivanove ruke napravljeno neka se uhvati, ako nije neka se ne uhvati.”

Na isti način ona namjenjuje i na druge sumnjivce. Onaj ugljen koji se zalijepi za bolesnikov tojest približi mu se i spoji sa njim, otkriva identitet dušmana, onoga koji je radio magiju i zlo. Ako neka imenovana osoba nije dušmanin onda njegov ili njen ugljen kruži po vodi uokolo, bez da ga dotiče. Ukoliko je osoba prijatelj bolesnika onda njegov ugljen otpluta na drugi kraj posude. Na ovaj jednostavan način vračara dokuči ko su prijatelji a ko neprijatelji omađijanog te često otkrije osobu koja stoji iza njegove bolesti i zla.

Naime, po mišljenju svih onih koji se bave skidanjem vradžbina, mnogo je lakše otkloniti čaroliju sa bolesnika ako se zna iz kojeg pravca dolazi, i ko ju je napratio odnosno poslao, pošto se tada može vratiti nazad pošiljaocu te tako osloboditi žrtvu. Ovisno o jačini magije, te znanju onoga ko ju je spravio, vračara ponekad uspije vrlo brzo kutarisati nevoljnika nametnutog zla mada u češćem broju taj poduhvat ne uspije od prvog puta. Stoga se nerjetko isprobava nekoliko načina skidanja dok se ne pogodi onaj pravi.

Kod bugarskog naroda jednim od najidealnijih mjesta za skidanje svih vrsta naprata i dušmanskih rabota smatra se vodenica čiji se točak okreće na lijevu stranu. Omađijani ide sa vračarom do jedne takve vodenice i tu skine svoju košulju, predavajući je vračari, a on se spusti ispod vodeničkog kola, kako bi uhvatio košulju koju će ona staviti na vrh točka. Čim je zgrabi omađijani košulju obuče i iscjedi malo kapljica vode sa nje te ih popije. Tada se smatra da je napravljena magija izgubila svoju moć i vlast nad čovjekom.

Osim ovoga načina postoje i neki drugi čija je namjera da napraćeno zlo vrate onome ko ga je poslao doslovno na kućni prag. To se posebno često čini u slučaju kada je urađena mađija na bolest, da neki muškarac ili žena stalno boluju i muče se. Vračara traži da joj se donese odjeća koju je bolesnik imao na sebi kada se razbolio te prljava obajana voda sa kojom se okupao. Srijedom u gluho doba noći ta se odjeća odnese do kuće onoga za koga se sumnja da je magiju napravio pa se zakopa pod kućni prag, a ako je to neizvedivo, onda se izvuče nekoliko končića i ugura pod prag. Sa onom prljavom vodom prag se poprska i govori se:

“Ti meni pakost a ja tebi anatemu!

Ovo se mora uraditi prije oglašavanja prvih pijetlova kako bi imalo puni efekat. Na kraju svakog dodirivanja ovakvih predmeta treba oprati ruke i obrisati ih od zid.

Autor teksta: Raif Esmerović
e-mail: ogledanje@gmail.com

Mađijski rituali liječenja i pomoći

Od srednjeg vijeka pa naovamo oduvijek je vračarstvo bile stigmatizirano nekakvim pojmom čaranja i nanošenja zla ljudima i domaćim životinjama, što je vrlo pogrešna predrasuda nametnuta od strane Crkve i klera, pošto je ono zapravo nastalo na šamanističkim temeljima liječenja i pomaganja ljudima. Naime, prvi doktori u ljudskoj povijesti bili su vračevi i šamani koji su kombinirajući magijske formule i rituale, ljekovito bilje te upotrebu minerala pomagali bolesnim ljudima. U to doba šaman je često bio doktor i psihijatar koji je zajedno liječio fizičko i duhovno tijelo. Sa vremenom žene su preuzele kult liječenja, što vjerno dočarava najpoznatija bosanska basma protiv uroka koja na početku kaže “Mati rodila, mati liječila ...”, te kroz mnoge vijekove vjerno služile ovoj drevnoj šamanističkoj praksi. Znanje o liječenju, bez ikakve sumnje, potiče od spiritualnih sila koje su, između ostalog, zaslužne i za velika otkrića od strane naučnika te napredak ljudskog roda.

U Bugarskoj vračare ili znahorke oduvijek su bile na cijeni i u njihovu volšebnu moć iscjeljivanja se slijepo vjerovalo, što uostalom demonstrira i tomošnja izreka “Ako ti ne pomogne vračara neće ni Bog!” Kombinirajući ljekovito bilje i sugestivne egzorcističke formule, takozvane bajalice, vračare su mnogo puta pobjeđivale bolest i sticale zavidnu reputaciju među običnim narodom. Uvid u njihov rad je vrlo interesantan te ga je stoga vrijedno predstaviti  bar jednim dijelom, kako bi na što vjerodostojniji način otkrili tajni svijet liječenja naših susjeda.


Hajde da loše ode!

Između Uskrsa i Jurjeva svaka vračara u Bugarskoj odlazi ujutro, pred izlazak Sunca, izvan sela na neku livadi i potare ruke od rosu, umije si njima čelo a zatim otkine sa devet različitih biljaka po jedan list. Potom se vrati kući a prikupljeno lišće osuši. Uz njegovu pomoć ona kasnije, kada zatreba, liječi ljude od nagaze, iznimno negativnog stanja kada pojedinac nogama kroči na neko loše mjesto ili pak na vilinsko kolo, pa se od toga ozbiljno razboli.

Ritual liječenja se izvodi na sljedeći način; vračara odlazi nakon zalaska Sunca naliti u jednu posudu vode sa tri izvora, sve vrijeme uporno šuteći. Čak i po dolasku kući ona ne otvara usta sve dok na vatri ne proključa izvorska voda u koju je stavila onih devet suhih listova. Posudu onda ostavi da prenoći a preko nje postavi mašu i metlu, kao amulete koji će tokom noći štititi vodu od zlih duhova, koji redovito žele pokvariti sve dobre obrede i bajanja. Sutradan bolesnik u pratnji vračare odlazi na neko osamljeno mjesto, daleko od naselje, a kojim ne prolaze ljudi. Sa sobom on nosi i novu odjeću, koju će obući na kraju rituala. Čim stignu na pogodno mjesto bolesnik svuče odjeću sa sebe a vračara ga onom vodom tri puta polije od glave pa na dolje sve vrijeme šuteći. Čim bolesnik obuče na sebe novu odjeću vračara kaže:" Hajde da loše ode po kiši, po vatri, po rijeki, po sinori i po gori!" Zatim se oboje vraćaju kući, ali ne idu onim putem kojim su došli, nego nekim drugim.

Ono što se u Bosni naziva ograma kod Bugara se zove urama a riječ je o direktnom susretu sa džinima ili vilama nakon čega nesretni čovjek biva napadnut od strane navedenih bića. Posljedice tog napada su polovična ili potpuna paraliza, ludilo, nemoć i bolest ili jaka glavobolja koja tjera na povraćanje. Također, još jedna moguća posljedica je da se čovjeku okrenu usta na stranu, što se u modernoj medicini naziva Bellova pareza. U tom slučaju bolesnik se u bilo koje doba dana odvodio kod vračare da mu baje sa solju. Ona uzima tri komada soli i sa lijevom rukom obaje, sa svakim komadom posebno. Tihim šapatom vračara šapuće ovako:

Divi samodivi
po žutim cvjetovima,
po bijelim cvjetovima
da hodite - tamo da se skupite,
da idete na raskršće da sjednete.
Kad tamo odete da se veselite,
da jedete, da pijete,
za njegovo zdravlje,
po zelenim,
po plavim,
po bijelim,
po rozim,
po ljubičastim,
po smeđim cvjetovima.

Bajalica se ponovi tri puta a onda vračara puhne u sol i malo pljune. Iza toga je baci u vatru govoreći:

Urama da se rasprska!


Lijek protiv straha

Šok i stres koji uzrokuje strah kod čovjeka oduvijek se smatrao ozbiljnim stanjem koje može uzrokovati brojne psihičke ali i fizičke smetnje. Mada se smatra da su mu više podložna djeca stvarna istina je da od straha oboljevaju sve generacije. Svjesne tog problema vračare su kroz vijekove, vođene empirijskim iskustvom i pomalo neobičnim metodama, borile se protiv jeze koja uđe u čovjeka i ne napušta ga.

Kako bi se dijete ili odrasli oslobodio velikog straha treba da se diskretno, da niko ne primjeti, otkine malo dlaka od mečke, koja igra i pleše, dok neko pored nje svira i pjeva. Te se dlake stave na ćeremidu i po njima stavi nekoliko vrućih ugljenova. Sa dimom koji se počne ubrzo podizati nakadi se uplašenih, tako da on nekoliko minuta udiše taj dim. Nakon toga odlazi kući bez okretanja unazad.

Ukoliko bi se dijete noću često preplašeno budilo iz sna stavljalo bi mu se pod uzglavlje malo baruta i kost do mečke govoreći: "Svo zlo da ide u mečku!" Nakon toga će dijete spavati mirno i bez buđenja.

Liječenju straha data je velika pažnja u bugarskom kultu bajanja čemu svjedoče mnogobrojni načini eliminacije. Među zanimljivijim je slijedeći. Prema kazivanju vračara za strah se baje srijedom, petkom, subotom i nedjeljom do ručka . Od sviju nabrojanih dana petkom se bajanje najbolje hvata. Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom se ne hvata ili ne prima za bolesnika.

Vračara na samom početku rituala uzima sito i daje ga bolesniku. Mijesi nezasoljeno tijesto i od njega oblikuje kuglice i  reda ih po situ, koje bolesnik cijelo vrijeme drži. Napravi devet kuglica za glavu, devet za pojas i devet za koljena. Nad svakom kuglicom ona obaje ovako:

Strašnik-trepetnik!
Izlazi, strahu, iz Ivana,
iz srca,
iz droba,
iz očiju,
iz ušiju,
iz dlana,
iz prstiju,
iz koljena!

Na ovaj način ona jednu te istu basmu ponovi ukupno 27 puta. Potom skupi sve kuglice u situ i poreda ih po žeravici. Dok se peku kuglice će pucati i mjenjati oblik. Pečene kuglice se potom daju pilićima, prasićima i čovjeku da ih pojedu. Vračara na kraju opere ruke u panici i daje tu vodu da uplašeni malo popije tri puta, da si opere ruke i čelo. Ostatak vode ona odnese proliti na mjestu gdje leže kokoši. Time je obred liječenja završen a bolesnik oslobođen straha.

Dakako, rituale ne izvode samo vračare nego i obična lica, posebno majke sa  malom djecom. Recepti su uglavnom jednostavniji za izvedbu i prenose se usmeno, od žene od žene, najčešće neke komšinice ili svekrve. Jedan od takvih primjera je i onaj za liječenje noćnog mokrenja. Zbog straha ili doživljenog šoka djeca iznenada počnu da mokre u snu. Kako bi tome stala na kraj majka djetetu prije spavanja daje da uhvati verige sa ognjišta i pritom ono kaže:

Sveti Rangele,
angele-bangele,
koga pojdeš da pikaš i mene da vikaš.

Mudre bugarske znahorke saznale su od svojih spiritualnih pomagača i mnoge druge tajne liječenja a jedna od njih je i kako muža alkoholičara odvratiti od pića. Da bi uspješno mogla stati na kraj nečijem pijanstvu vračara, za tu magičnu terapiju, mora nabaviti ljudsku kost od desne noge iz nekog neznanog groba. Mrtvačka kost se izgori na ćeremidi (krovnoj cigli) i dok gori pomjera se sa grančicom neplodnog drveta govoreći:

"Kako nikud ne hodi ovaj čovjek, tako ni ti (ime muža) da ne ideš po kafanama!"

Pepeo od nagorene kosti tajno se sipa mužu u hranu i piće nakon čega on potpuno izgubi volju za odlascima u kafanu i pijanstvom.

Autor teksta:
Raif Esmerović
e-mail: ogledanje@gmail.com